Menu Zavřít

Po pokusu o sebevražedný atentát v New Yorku tři zranění. Policie útočníka zadržela

11. 12. 2017
Autor: čtk

Nepodařený sebevražedný atentát brooklynského teroristy dnes v centru newyorského Manhattanu lehce zranil tři osoby, sám atentátník byl s popáleninami rukou a břicha zadržen. Sedmadvacetiletý pachatel měl podle policejních zdrojů na svém těle připevněnou trubkovou výbušninu, která explodovala. Policie útočníka identifikovala jako Akayeda Ullaha původem z Bangladéše, který žije v newyorském Brooklynu sedm let. K útoku ho podle vyšetřovatelů inspiroval Islámský stát.

Exploze vyděsila obyvatele Manhattanu při ranní špičce (před 14:00 SEČ). Nálož vybuchla v podchodu metra pod autobusovým nádražím Port Authority, které je nejrušnějším autobusovým terminálem v USA. Nádraží obsluhuje zejména spojení s obcemi ve státě New Jersey za řekou Hudson a místo je jen čtyři bloky od centrálního manhattanského náměstí Times Square. Výbuch podle očitých svědků vyvolal paniku, z místa exploze prchali lidé.

Starosta New Yorku Bill de Blasio krátce po výbuchu označil útok za pokus o teroristický čin. „Útočník díkybohu nedosáhl kýženého cíle,“ řekl starosta. Atentátník zřejmě neměl přímou vazbu na žádnou teroristickou skupinu, nechal se ale inspirovat Islámským státem, oznámili policisté. Výbušnina byla technicky nedokonalá, k tělu ji měl útočník připevněnou suchým zipem a plastovými páskami. Trhavinu chtěl nepochybně odpálit, není ale jisté, že to mělo být právě v metru, kde nakonec k výbuchu došlo.

Zadržený muž není ohrožen na životě, mimo nebezpečí jsou podle agentury AP i další tři lidé, které výbuch zasáhl. Český generální konzulát v New Yorku nemá informaci o tom, že by mezi zraněnými byli čeští občané. Na svém webu to oznámilo české ministerstvo zahraničí.

Policie uzavřela okolí místa exploze a autobusové nádraží na několik hodin přerušilo provoz. Doprava se zastavila i na osmi linkách metra, které oblast křižují.

BRAND24

V reakci na dnešní explozi v newyorském metru začaly růst ceny ropy. Severomořská ropa Brent přidávala zhruba dvě procenta na 64,65 amerického dolaru za barel. Americká lehká ropa WTI si připisovala skoro 0,6 procenta na 57,70 USD za barel. Exploze ovlivnila i měnové trhy: japonský jen a švýcarský frank, tedy měny považované za bezpečné útočiště v období nejistoty, zamířily po zprávě o atentátu vzhůru.

New York v posledních letech postihlo několik teroristických útoků. Poslední z nich, při němž atentátník koncem října autem najel do skupiny lidí nedaleko Světového obchodního střediska, stál život osm lidí.


  • Našli jste v článku chybu?

Byl pro vás článek přínosný?

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).