Menu Zavřít

Američané postavili za 300 miliard ochranu před velkou vodou. Systém vydrží jen 4 roky

25. 4. 2019
Autor: Profimedia.cz

Po hurikánu Katrina, který v roce 2005 ničivě zasáhl americké pobřeží Mexického zálivu, začali Američané budovat systém ochranných bariér. Zvyšování hladiny moře a pokles půdy způsobuje, že loni dokončený systém protipovodňových opatření za 14 miliard dolarů (322 miliard korun) bude pro obyvatele aglomerace New Orleans dostatečnou ochranou jen pro další čtyři roky. Je třeba dalších investic, varují odborníci.

Jeden z největších projektů svého druhu na světě byl dokončen loni v květnu. Budoval se od roku 2007 po nejničivějším hurikánu v historii Spojených států, jež zasáhl jižní pobřeží v roce 2005. Systém hrází má chránit obyvatele aglomerace okolo New Orleans před vzedmutou hladinou moře v Mexickém zálivu a také před vodou z jezera Ponchartrain v době tropických bouří.

Po 11 měsících od dokončení se ale ukazuje, že bez dalších investic nebude moci 1,3 milionu obyvatel Louisiany klidně spát. Protipovodňová opatření budou už za čtyři roky nevyhovující. Komplikovaný systém hrází budovala americká vládní agentura US Army Corps of Engineers (USACE), jež spadá pod ministerstvo obrany a patří k největším veřejným infrastrukturním firmám na světě.

Jakým způsobem by se mělo bránit globálnímu oteplování?

Stovky kilometrů hrází a protipovodňových bariér se budou muset zvýšit, aby ochránily New Orleans a okolí, tvrdí Emily Vuxtonová z neziskové organizace Coalition to Restore Costal Louisiana. Vylepšení projektu bude podle ní vyžadovat další stovky milionů dolarů. Ze tří čtvrtin jsou zábrany placeny z federálních daní. „Tyto systémy, jež nás možná mohly chránit dříve, toho bez vylepšení nebudou v dalších letech schopné,“ prohlásila.


Obyvatele Floridy straší voda. Bohatí se stěhují výš a dál


Sama agentura uvedla, že současná protipovodňová ochrana nemůže zajistit snížení rizik v důsledku záplav spojených s tropickými bouřemi po roce 2023. Na vině jsou rychle se měnící podmínky. Kromě rychlejšího zvyšování hladiny moře se jedná o místní erozi půdy, jež ničí ochranné ostrovy a bažiny okolo města.

Základní kostru systému dlouhého 530 kilometrů, tvoří hliněné hráze s betonovými protipovodňovými zábranami a přečerpávacími stanicemi, vysvětlil mluvčí USACE Matthew Roe. Část hrází se propadá kvůli nepevnému podloží. Degradace systému se děje o něco rychleji, než se předpokládalo v roce 2007, dodal Roe.

New Orleans je podle odborníků jedním z nejvíce zranitelných měst na světě kvůli stoupající hladině moří a oceánů. Společně s asijskými městy Manilou, Jakartou a Bangkokem.

Milionová aglomerace je i přes vybudování nových hrází stále ohrožena povodněmi, varuje ředitel komunitního projektu Lake Pontchartrain Basin Foundation John Lopez. Současný systém měl oblast chránit před takzvanou stoletou vodou, jež má pravděpodobnost výskytu jedno procento v následujících letech. Lopez ale tvrdí, že ochrana by měla být na vyšší úrovni. Úřady by se měly podle něj zaměřit zejména na budování přírodních bariér místo stavby dalších betonových zdí.

Jak se zrychluje oteplování Země?

 Infografika, oteplování

BRAND24

Dále čtěte:

Skrytá hrozba: tání ledovců může uvolnit radioaktivní částice z atomových testů a havárií

Klaus Čechům namluvil, že klima není problém. Výhody z oteplení nečekejme, říká sociolog Vidomus

Trumpovo městečko. Hrozí jim zaplavení mořem, na oteplování stejně nevěří

O globálním oteplování se ví 50 let. CO2 v atmosféře za tu dobu výrazně přibylo

Emise skleníkových plynů, ilustrační foto.

  • Našli jste v článku chybu?

Byl pro vás článek přínosný?

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).