Menu Zavřít

Neškodný zabiják. Policisty oblíbený taser prý způsobil stovky úmrtí

24. 8. 2017
Autor: Profimedia.cz

Donucovací prostředek taser, který si oblíbila především americká policie, má na kontě více smrtelných případů, než se doposud předpokládalo. Agentura Reuters vypátrala, že by mohlo jít jen ve Spojených státech o více než tisíc případů. Výrobce naopak tvrdí, že prokazatelně šlo o 24 případů.

Distanční elektrický paralyzér, nebo taser, je oblíbenou donucovací pomůckou policie ve Spojených státech (v ČR je plošně povolen pro policii od ledna 2009) zejména proti těžko zvladatelným lidem. Vedou se spory o tom, do jaké míry jeho používání vede ke smrtelným zraněním. Většinou se jedná o modřiny, tvrdí výrobce.

Agentura Reuters v novém šetření dospěla k závěru, že ve Spojených státech došlo k 1005 incidentům, při kterých někdo zemřel na následky použití taseru. Paralyzér byl použit buď samostatně, nebo i za použití další síly. Nejméně ve 153 případech byl taser koronerem uveden jako hlavní příčina nebo jedna z příčin smrti zatýkaných osob.

Samotný výrobce, firma Axon (do dubna se jmenovala Taser), doposud uvádí takových případů 24. Firma se naopak brání tím, že používání paralyzérů jen do roku 2011 zachránilo 75 tisíc životů.

Reportéři Reuters po rešerši soudních záznamů a policejních zpráv od roku 1983 zjistili, že devět z deseti lidí, kteří zemřeli v souvislosti s použitím taseru, byli neozbrojeni.

Zásah policie proti studentovi Andrew Meyerovi na Floridě v roce 2007

Čtvrtina z nich trpěla duševními nebo neurologickými poruchami. Více než stovka smrtelných incidentů začala tísňovým voláním na linku 911.

Ze 442 případů, které skončily u soudu kvůli nelegálnímu usmrcení, bylo ve 193 případů přiznáno odškodnění pozůstalým v celkové výši 172 milionů dolarů (3,8 miliardy korun).

Policie i výrobce tvrdí, že při správném užití taseru dochází ke snížení úrazovosti policistů i útočníků. Steve Tuttle, viceprezident firmy Axon pro komunikaci, o paralyzérech říká, že jsou nejbezpečnějším donucovacím prostředkem, které mají policejní složky k dispozici.

Distanční elektrický paralyzér
Taser neboli distanční elektrický paralyzér je nesmrtící zbraň založená na principu elektrického šoku, která vystřelenými elektrodami paralyzuje nervovou soustavu. Dovoluje protivníka zasáhnout na dálku až 10 m a přes 5 cm vrstvu oblečení.
Tvarem připomíná pistoli, ochromí pouze příčně pruhované (kosterní) svalstvo, takže nedojde k narušení činnosti srdce. Taser vydává napětí až 50 000 voltů (50 kV), používá přitom pulzů, které jsou přibližně stejné jako nervové vzruchy v lidském mozku. Zasažený člověk zůstane při vědomí, vnímá své okolí, ale není schopný ovládat své svalstvo.
S návrhem první verze zbraně začal Jack Cover již v roce 1969. V roce 1991 začal být poprvé používán policií (v Los Angeles). Jméno (které je současně registrovanou obchodní značkou) dostal jako akronym z fiktivní zbraně Thomas A. Swift's Electric Rifle.
Tuto zbraň používají zejména policejní složky např. v USA, Kanadě, Hong Kongu, ale i v ČR.

Zdroj: cs.wikipedia.org/wiki/Taser

Při diskuzích o oprávněnosti použití síly u amerických policistů se nevede žádná oficiální statistika o úmrtích, ke kterým došlo v souvislosti s použitím paralyzérů. Jen ve Spojených státech tasery používá 90 procent policejních sborů a byly použity ve třech milionech případů, prohlásil Axon.

Výrobce trvá na tom, že prokazatelně došlo za celou dobu používání taserů ke 24 případům úmrtí. Navíc byly v 18 případech způsobeny následky zranění po pádu paralyzované osoby a šest lidí uhořelo následkem požáru, který způsobil elektrický výboj. Firma informace agentury Reuters považuje za zavádějící, protože většina úmrtí zahrnovala použití i jiných prostředků.

Společnost si v dubnu změnila jméno z Taser International na Axon po mnoha kontroverzních případech a oznámila, že se zaměří na vývoj a prodej osobních kamer pro policii a shromažďování videodůkazů.

BRAND24

V České republice mohou od roku 2009 používat všichni policisté elektrický paralyzér. Do té doby to byli jen příslušníci zásahových jednotek nebo ti, kteří měli speciální výcvik. Byl použit proti vražedkyni na střední škole ve Žďáru nad Sázavou v roce 2014 nebo proti japonskému turistovi v Praze, který posprejoval Národní divadlo. Letos v červenci jej policisté použili na agresora v Uherském Brodu, který ohrožoval nožem v restauraci hosty.

Dále čtěte:

Postrach pro sériové vrahy. Bývalý novinář na ně jde s algoritmem

Loupežné gangy plundrují maloobchod v Německu, stěžují si podnikatelé


  • Našli jste v článku chybu?

Byl pro vás článek přínosný?

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).