Menu Zavřít

Nejinovativnější ekonomikou světa je Německo, které vystřídalo Jižní Koreu. Česko na 24. místě

19. 1. 2020
Autor: CC0 via Pixabay

Nejvíce inovativní ekonomikou světa je nově Německo. Podle letošního žebříčku inovativnosti sestavovaného každoročně agenturou Bloomberg tak přerušilo šest let trvající nadvládu Jižní Koreje. Česká republika si podle osmého vydání této statistiky oproti loňsku polepšila o jednu pozici: je na 24. místě a je tak nejinovativnější v rámci takzvané visegrádské skupiny (Česko, Slovensko, Polsko, Maďarsko).

Průzkum hodnotí například výdaje na vědu a výzkum, počet přihlášených patentů nebo hustotu zastoupení technologických firem,

Jižní Korea klesla na druhou příčku, za ní následuje Singapur. Čtvrté je Švýcarsko, které 21. až 24. ledna hostí v Davosu zasedání Světového ekonomického fóra (WEF), při kterém budou podle Bloombergu právě inovace hlavním tématem. Z evropských zemí se do první desítky, kterou stejně jako loni uzavírá Francie, dostalo ještě Švédsko na pátém, Finsko na sedmém a Dánsko na osmém místě; šestou pozici obsadil Izrael. Spojené státy klesly o jednu příčku na deváté místo a druhá největší světová ekonomika Čína se posunula o jedno místo výše na 15. pozici.


Recese: konjunktuře v Německu dochází dech, a nám též

 Německý export - ilustrační foto


Německo vykázalo nejlepší hodnoty v oblasti výroby s přidanou hodnotou, hustoty technologických společností a v aktivitě při přihlašování patentů. Jižní Korea si pohoršila zejména kvůli poklesu produktivity.

Velkým skokanem se ukázalo být Slovinsko, které přeskočilo deset příček na 21. místo, zejména díky aktivitě v oblasti patentů. Česko je v rámci Visegrádu nejinovativnější poprvé od roku 2014, a to rovněž mimo jiné díky patentům. V závěsu za Českem je na 25. místě Polsko; Maďarsko obsadilo 28. a Slovensko 41. příčku.

Čtěte také:

Recese: už je tady zase

Recese: pár aut zimu nedělá

Recese: český automobilový průmysl se připravuje na horší časy

Úředník na dlažbě. Babišova vláda chystá masivní propouštění

BRAND24

Pramáti všech krizí. Krach vídeňské burzy z roku 1873 pocítil celý svět

  • Našli jste v článku chybu?

Byl pro vás článek přínosný?

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).