Menu Zavřít

Naftu Němcům nevydáme. Správa hmotných rezerv odmítla výzvu správce Viktoriagruppe

19. 12. 2017
Autor: Martin Pinkas

Správa státních hmotných rezerv (SSHR) odmítla předžalobní výzvu insolvenčního správce zkrachovalé společnosti Viktoriagruppe. Předžalobní výzvu zaslal správce Mirko Möllen správě před několika dny. Požaduje v ní, aby Česko uznalo, že mu jako správci patří nafta za miliardu korun, kterou SSHR teprve nedávno přivezla s jeho souhlasem do Česka ze skladu v německém Kraillingu. Předseda SSHR Pavel Švagr dnes uvedl, že správa vlastnické právo Möllena neuznala a žádnou naftu mu nevydá.

„Žádnou naftu nevydáme. Za každý litr té nafty jsme zaplatili. Na každý litr máme fakturu. Ta nafta patří České republice,“ řekl dnes Švagr. Česko mohlo mít část zásob nafty uskladněnu v Německu na základě dodatku smlouvy o skladování specifických zásob z roku 2004. Dodatek v roce 2010 uzavřela SSHR, předsedou správy byl Ladislav Zabo.

K naftě v Bavorsku se ale Česka po vyhlášení insolvence firmy Viktoriagruppe v roce 2014 nemohlo skoro dva roky dostat. Loni v červenci podepsala SSHR s novým majitelem skladu, firmou Krailling Oils Development, a insolvenčním správcem smlouvu, na jejímž základě Česko získalo naftu zpět. Transport nafty začal loni v říjnu, poslední vlak přijel zpět do Česka letos v listopadu. Doprava stála 47 až 48 milionů korun.

Všechnu původně uloženou naftu si ale Česko z Německa neodvezlo. Z měření, které provedli v prosinci roku 2014 němečtí celníci, vyplývá, že ve skladu v Kraillingu schází 6,3 milionu litrů paliva proti evidenčnímu stavu. Dalších zhruba 420 tisíc litrů nafty v hodnotě zhruba pět milionů korun pak podle dřívějšího vyjádření Švagra činí rozdíl mezi tím, co správa odvezla, a co předpokládala, že odveze. Předseda SSHR dříve uvedl, že pro část zbylé nafty pošle správa postupně do Německa ještě několik automobilových cisteren. Dvě podle něj vyjely z Kraillingu právě dnes. „Další cisterny pošle správa do Německa v lednu,“ dodal.


Velká naftová loupež. Šéf hmotných rezerv o podivných okolnostech v kauze Viktoriagruppe

Pavel Švagr


Möllen české vlastnictví nafty nikdy neuznal. Podle jeho posledního vyjádření je reálné, že podá žalobu na určení jejího vlastnictví. „Podle českého procesního práva je prvním krokem předložení výzvy českému státu. Ten se k tomu může během stanovené lhůty vyjádřit. Tento krok byl učiněn v posledních dnech. Po uplynutí lhůty bude podána žaloba a pak dojde k vyjasnění situace soudem. Přirozeně jsou nadále možná mimosoudní jednání a dohoda bez soudního procesu,“ sdělil minulý týden insolvenční správce.

BRAND24

Švagr dnes podotkl, že pokud správce žalobu skutečně podá, bude muset u soudu prokázat, že mu nafta skutečně patří. „A bude muset vysvětlit, za co tedy Česká republika v roce 2010 zaplatila miliardu korun,“ dodal. SSHR v roce 2010 argumentovala například tím, že stát uskladněním části zásob nafty v Německu ušetří desítky milionů korun. Švagr poté několikrát uvedl, že předchozí vedení správy neodhadlo všechna potenciální rizika, která z kontraktu vyplývala.

Dále čtěte:

Blbeček. Babiš poškodil pozici Česka ve sporu o naftu z Kraillingu

Poučení z kauzy české ropy? Správa rezerv chce přenést rozhodnutí na vládu

Provozovatel čerpacích stanic MOL dodá naftu do státních rezerv


  • Našli jste v článku chybu?

Byl pro vás článek přínosný?

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).