Menu Zavřít

Nad muzeem v Osvětimi byla vyhlášena bezletová zóna, drony mohly ohrožovat návštěvníky

17. 7. 2019
Autor: Profimedia.cz

Bývalý nacistický koncentrační a vyhlazovací tábor v Osvětimi se stal nejspíš prvním muzeem na světě, pro které byla oficiálně zřízena bezletová zóna. „Umožní to lépe zabezpečit autentický prostor bývalého tábora a bezpečnost více než dvou milionů návštěvníků ročně, a to i díky možnosti regulovat lety dronů nad historickým územím,“ uvedlo muzeum. Příslušné nařízení ministerstva dopravy vstoupilo v platnost počátkem tohoto měsíce.

„Z roku na rok stoupá zájem o lety nad bývalým táborem, drony usnadňují fotografování z ptačí perspektivy dokonce soukromým osobám. Stávalo se, že nad táborem létalo hned několik strojů najednou, aniž bychom o tom měli tušení. Budilo to vážné obavy o bezpečnost jak historických objektů, tak lidí pobývajících na území tábora. Důležité je také to, že létající dron, zejména poblíž skupin, překážel průvodcům a návštěvníkům,“ uvedl ředitel muzea Piotr Cywiński.

Dodal, že muzeum poskytuje povolení k letům téměř výlučně filmovým štábům a tyto lety se obvykle odehrávají před otevřením či po uzavření muzea. Až dosud k tomu ale muzeum nemělo právní nástroje. Nyní se situace změnila a Osvětim asi jako první muzeum na světě dostalo možnost kontrolovat, co se děje nad hlavami jeho návštěvníků.

Až dosud zákaz létat platil nad bývalým koncentračním táborem Osvětim, ale nevztahoval se na území vyhlazovacího tábora v Osvětimi-Březince. Vytvoření oficiální bezletové zóny dává muzeu podle jeho mluvčího nástroje, umožňující reagovat na lety podnikané bez souhlasu muzea.


Fenomén temné turistiky: proč návštěvníky lákají místa spojená se smrtí?


Němci zřídili koncentrační tábor v Osvětimi v roce 1940, o dva roky později vznikl další tábor v Osvětimi-Březince. Součástí byla i síť poboček. Odhaduje se, že zde nacisté zavraždili nejméně 1,1 milionu lidí, hlavně Židů, ale i Poláků, Romů a sovětských válečných zajatců. K vězňům osvětimských táborů patřilo na 50 tisíc československých občanů - Židů, politických vězňů a Romů, z nichž přežilo asi šest tisíc.

BRAND24

Muzeum na území bývalých táborů funguje od roku 1947, v roce 1975 byl bývalý tábor zařazen na seznam světového dědictví UNESCO. Loni muzeum navštívilo více než dva miliony lidí.

Dále čtěte:

Neznámý Terezín: pevnost, vězení, ghetto i internační tábor

Bývalý esesman odkázal miliony spřáteleným skotským penzistům

Z tragédie atrakcí. Po odvysílání seriálu Černobyl stoupá zájem o exkurze do zakázané zóny

  • Našli jste v článku chybu?

Byl pro vás článek přínosný?

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).