Menu Zavřít

Na přechod na televizní vysílání DVB-T2 je připraveno 56 procent domácností

19. 11. 2019
Autor: Pixabay

Na nový standard televizního vysílání DVB-T2 je připraveno 56 procent domácností, což je o 12 procentních bodů více než před půl rokem a dvojnásobek stavu na konci minulého roku. V Praze a středních Čechách, kde přechod začne, je vybavenost domácností vyšší. Vyplývá to z průzkumu pro ministerstvo průmyslu a obchodu z přelomu října a listopadu na vzorku více než 2000 respondentů.

O přechodu na DVB-T2 ví 92 procent obyvatel Česka, zatímco na jaře to bylo 83 procent.

„Informace o přechodu lidé nejčastěji čerpali z rozhlasu, televize nebo tisku. Více než třetina lidí se informovala v internetových médiích. Zhruba čtvrtina pak u známých, v rodině a u přátel,“ uvedl náměstek ministra průmyslu pro digitalizaci Petr Očko.

Přechod na DVB-T2 začne už příští týden v Praze a středních Čechách z vysílačů Žižkov a Cukrák. Minutu před půlnocí 27. listopadu České Radiokomunikace vypnou vysílání programů České televize ve stávajícím standardu DVB-T a lidé si budou muset naladit DVB-T2. K tomu budou potřebovat televizor s tunerem pro nový standard, nebo set top box. K 8. lednu pak bude následovat vypínání komerčních stanic, jako je Prima, Nova, Barrandov a dalších ze Žižkova, a 15. ledna z Cukráku.

Jste připraveni na přechod na DVB-T2?

Pokud diváci vidí na některých televizních kanálech piktogram, měli by si pro příjem signálu pořídit set top box nebo nový televizor. Cena set top boxů začíná na 550 Kč a lze přes ně připojit i starší televize.

Společenství vlastníků by měla zajistit potřebné úpravy společných televizních antén, u individuálních antén diváci měnit nastavení nemusí.

Podle jiného průzkumu operátora T-Mobile až třetina lidí, kteří nyní přijímají programy z pozemních vysílačů, chce přejít na jiný příjem televizního signálu.


Přechod na nový digitální standard televizního vysílání DVB-T2 se blíží. Jak se připravit?

Televize


Celý přechod by měl být dokončen do poloviny příštího roku. Důvodem změny je potřeba uvolnit část frekvencí z televizního vysílání pro rychlé mobilní sítě. S DVB-T2 diváci získají možnost příjmu televizních programů v HD kvalitě a širší výběr stanic. Televizní signál z pozemních vysílačů využívá asi 60 procent domácností. Zbytek dává přednost kabelové televizi, satelitu nebo IP TV.

Popularita pozemního vysílání není podle T-Mobilu výsadou jen Česka. Více než 50 procent rozšíření má DVB-T/DVB-T2 zhruba ve dvou desítkách zemí Evropské unie. Na druhou stranu jsou v Evropě i státy, které přechod na DVB-T2 vůbec neplánují. Jako první takové rozhodnutí oznámila vloni Belgie, o několik měsíců později stejný krok ohlásilo Švýcarsko.

Čtěte také:

Trh placené televize není v Česku zatím velký, říká šéf SES Astra

BRAND24

Za rádio platíte, i když máte „jen“ televizi

ČT a Český rozhlas kvůli vládní novele o DPH přijdou o půl miliardy ročně

  • Našli jste v článku chybu?

Byl pro vás článek přínosný?

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).