Menu Zavřít

Na Národní třídě si tisíce lidí připomínají lidé 17. listopad na korzu

17. 11. 2017
Autor: čtk

Tisícovky lidí přilákalo dnes na pražskou Národní třídu výročí 17. listopadu a čtvrtý ročník pouliční slavnosti nazvané Korzo Národní, kterou zde pořádá skupina vysokoškoláků. Program připomínající události listopadu 1989 se skládá z koncertů, divadel, výstav, autorských čtení, ale i vzdělávací části. Akce na korzu začaly zhruba hodinu po poledni, po 22:00 se program z Národní třídy přesune do klubu Rock Café, kde bude pokračovat koncerty až do ranních hodin.

Součástí akce s podtitulem Díky, že můžem! jsou vystoupení Jiřího Schmitzera, skupiny Buty či dechového orchestru Pralinka Praha a sboru studentů z celé republiky pod hlavičkou festivalu Festa Academica. Poučit se o dění listopadu 1939 a 1989 mohou návštěvníci ve velké venkovní výstavě nazvané Události listopadové či v rámci výukových programů ve dvou zastavených tramvajích symbolických linek 39 a 89.

Na korzu se prezentují také zhruba dvě desítky neziskových organizací, na náměstí Václava Havla vznikl tzv. Obývák Václava Havla, kde díla prvního prezidenta samostatné České republiky či vlastní tvorbu předčítají například Tomáš Sedláček, Jan Sokol nebo Martin C. Putna. Na Národní třídě je také stan, kde se představují programy jednotlivých prezidentských kandidátů, řada z nich zde plánuje i vystoupit.


U památníku na Národní třídě se střídají politici. Okamuru protestující vypískali

 Karel Schwarzenberg a úřadující šéf TOP 09 Miroslav Kalousek.


Za zlatý hřeb programu organizátoři označují dva umělecké pietní akty, které mají návštěvníkům přinést hudební i audiovizuální zážitky. První z nich se uskutečnil po příchodu průvodu, který vedl rektor Karlovy Univerzity Tomáš Zima, následovaný orchestrem Pralinka. Zcela zaplněným prostorem před Kaňkovým palácem zazněly vedle proslovu hymna studentstva i České republiky.


Esej: Na Hradě se každý zblázní. Českým prezidentům překáží ústava

 Ilustrace k eseji Na Hradě se každý zblázní

BRAND24


Druhý pietní akt naplánovali organizátoři na 19:00, jeho vrcholem bude skladba Modlitba pro Martu, která se stala jedním ze symbolů událostí roku 1968 a později i listopadu 1989.

Přečtěte si také:

Předseda Ústavního soudu Pavel Rychetský: Jsme svědky politické degradace

Komentář: Andrej o míli před námi

Místo napravo


  • Našli jste v článku chybu?

Byl pro vás článek přínosný?

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).