Menu Zavřít

Muž obžalovaný z terorismu dostal 6,5 roku vězení za obecné ohrožení

15. 11. 2019
Autor: Redakce

Dominika Kobulnického, který čelí obžalobě z přípravy teroristického útoku, dnes pražský městský soud potrestal za obecné ohrožení 6,5 lety vězení. Na neurčito ho také vyhostil z Česka. Muž původem ze Slovenska ve svém pražském bytě skladoval chemikálie na výrobu výbušniny. Mladík je obžalovaný i z propagace terorismu, v této části obžaloby ho soud uznal vinným. Rozsudek není pravomocný.

Policie u Kobulnického před dvěma lety nalezla chemikálie na výrobu výbušniny a návodná videa, na sociální síti pak mladík sdílel fotografie a příspěvky, které podle obžaloby propagovaly terorismus. Kobulnický vinu odmítá, výbušniny, které u něj policisté našli, chtěl údajně odpálit na Silvestra.

Kobulnickému hrozí až patnáctileté vězení, státní zástupce Martin Bílý pro něj navrhoval devítiletý trest. Podle Bílého chystal muž útok v Praze, před svým zadržením v roce 2017 podle obžaloby vyhledával návody, jak z chemických látek, které skladoval v bytě v panelovém domě, vyrobit nástražný výbušný sytém.

Mladík je vedle přípravy teroristického útoku obžalovaný také z propagace hnutí směřujícího k potlačení práv a svobod člověka, konkrétně takzvaného Islámského státu a Kavkazského emirátu. Na facebookovém profilu umístil symboly obou organizací, na fotografiích také nosil oblečení džihádistů.

Čtěte také:

Šéf Islámského státu Bagdádí byl zabit, potvrdil Trump

BRAND24

Zastavte invazi do Sýrie, vyzval Petříček Turecko

Reakce na vojenskou operaci v Sýrii: Česko pozastavuje vývoz vojenského materiálu do Turecka

  • Našli jste v článku chybu?

Byl pro vás článek přínosný?

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).