Menu Zavřít

Letový provoz nad Českem loni vzrostl o 6,9 procenta na rekordních 912 tisíc letů

23. 1. 2019
Autor: Štěpán Bruner - Mladá fronta archiv

Letový provoz nad Českem byl v roce 2018 opět rekordní. Počet vzletů, přistání a přeletů letadel proti předchozímu roku vzrostl o 6,9 procenta na 912.815. Tuzemský vzdušný prostor tak každý den využilo průměrně 2500 letadel. Čeští dispečeři loni v létě převzali řízení části letů z Německa.

„Naši řídící letového provozu se úspěšně vyrovnali s dalším nárůstem provozu, a to při zachování nejvyšší míry bezpečnost. Dokázali současně výrazně odlehčit přetíženému vzdušnému prostoru nad Německem, a přispěli tak k lepším výsledkům celoevropského systému řízení letového provozu,“ uvedl generální ředitel Řízení letového provozu (ŘLP) Jan Klas.

Český vzdušný prostor patří podle státního podniku k nejvytíženějším v Evropě. Navzdory tomu ŘLP vyhovělo doporučení Evropské agentury pro bezpečnost letového provozu na převedení části letů z Německa, které se zejména v letní sezoně 2018 potýkalo s kapacitními problémy. V provozních špičkách letní sezóny to denně znamenalo asi 400 letů, které svoji trať převedly do sousedních států, tedy i do České republiky.


Špinavé nebe: nejúspornější letadla má minimum aerolinií

Letecká společnost TUI Airways, ilustrační foto


Podle odhadů letělo v loňském roce v českém vzdušném prostoru při průměrné kapacitě 150 míst na jedno letadlo přes 135 milionů pasažérů. Nejrušnějším měsícem byl červenec, kdy dispečeři odřídili celkem 97.654 pohybů.

Rušnější provoz byl i na Letišti Václava Havla v Praze, kde počet startů a přistání meziročně vzrostl o 4,8 procenta na 155.216. Celkový provoz na všech českých letištích, na kterých ŘLP řídí provoz, tedy Praha, Brno, Ostrava a Karlovy Vary, činil 234.769 startů a přistání, meziročně o 3,5 procenta více.

Na letecký provoz v Česku dohlíží v rámci ŘLP kolem 230 dispečerů. Největším zákazníkem podniku je německá Lufthansa, dále společnosti Emirates, Ryanair a Qatar Airways. V roce 2017 zvýšil státní podnik obrat o pět procent na rekordních 4,19 miliardy korun. Hrubý zisk firmy pak stoupl o pět milionů na 484 milionů korun.

BRAND24

Čtěte také:

Fronta na nebi: evropské letectví má za sebou rok výrazných zpoždění

Praha jako součást USA. Letiště se zajímá o americkou imigrační kontrolu

Na kterém letišti se nejlépe najíte? Za nejvyšší kvalitou musíte do Asie

10 nejnebezpečnějších aerolinek světa. Těmhle se raději vyhněte

10 nejhorších letišť na světě. Podívejte se, odkud pravděpodobně neodletíte včas

  • Našli jste v článku chybu?

Byl pro vás článek přínosný?

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).