Menu Zavřít

Lesní požáry v Kalifornii si vyžádaly 21 obětí, desítky lidí se pohřešují

12. 10. 2017
Autor: čtk

Lesní požáry na severu Kalifornie si podle dnešní aktualizované bilance dosud vyžádaly nejméně 21 obětí, úřady se ale obávají, že počet mrtvých ještě vzroste. Situace v oblasti je kvůli evakuacím a řádění živlu nepřehledná a úřady pohřešují stovky lidí. Zraněno bylo podle agentury AP nejméně 185 lidí.

V okrese Sonoma, který patří k nejhůře zasaženým, zahynula více než polovina nynějších obětí požárů. Úřady dnes také ze 200 na 670 zvýšily počet pohřešovaných v Sonomě. Média již nyní požáry označují za jedny z nejtragičtějších v dějinách tohoto amerického státu.

Celkový počet pohřešovaných je nejasný, neboť podle policie na seznamech mohou být i lidé, kteří se již úřadům či rodině přihlásili, ale dosud z nich nebyli vyřazeni. Ztráta kontaktu mezi příbuznými nicméně vyvolává zoufalství, rodiny a přátelé se snaží najít své blízké i s pomocí internetových sociálních sítí.

Plameny dosud zničily přes 3500 budov a spálily oblasti o rozloze 450 kilometrů čtverečních. Zatímco v úterý bylo hasičům nakloněno bezvětrné počasí s vyšší vlhkostí vzduchu, dnes je v postiženém regionu opět hlášen silný vítr.

S požáry, kterých je nově evidováno 22, bojuje na 8000 hasičů, dobrovolníků, záchranářů či příslušníků národní gardy. Guvernér Kalifornie Jerry Brown v osmi okresech vyhlásil stav nouze.

CONTENT24

Říjen, pokud jde o lesní požáry, tradičně patří v Kalifornii k nejhorším měsícům. Ken Pimlott, který stojí v čele kalifornských hasičů, uvedl, že 95 procent takových požárů založil člověk, ať již úmyslně, nebo z nedbalosti. Možnost, že oheň zažehne blesk, je velmi málo pravděpodobná, dodal podle agentury DPA Pimlott.

Přečtěte si také:

Průmysl v USA kvůli hurikánu v srpnu zpomalil nejvíce za osm let

USA se potýkají s velkým úbytkem pracovní síly. Mohou za to hurikány


  • Našli jste v článku chybu?

Byl pro vás článek přínosný?

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).