Menu Zavřít

Lékař Barták dostal za plánování vražd a vydírání tři roky vězení

15. 10. 2019
Autor: čtk

Za plánování tří vražd a vydírání dnes soud v Liberci potrestal lékaře Jaroslava Bartáka osmi lety vězení. Celkem má ve vězení být 20 let. Už dříve dostal dvanáctiletý trest za sexuální obtěžování asistentek. Za trestnou činnost, kterou soud projednával nyní, jednašedesátiletému obžalovanému hrozilo 15 až 20 let vězení. Verdikt není pravomocný, Barták se na místě odvolal.

Barták odmítá, že by se dopustil něčeho nezákonného. Řekl, že o plánech na vraždy mluvil ve vězeňských debatách, jež nemyslel vážně. Liberecký krajský soud se kauzou zabýval potřetí. Barták se dnes hned odvolal. Hrozí mu ale další potrestání za pohrdání soudem s trestní sazbou až dva roky.

Podnět k prošetření dala dnes státnímu zástupci předsedkyně senátu Eva Drahotová. Barták po vynesení rozsudku řekl, že kdyby to bylo možné, liberecký soud mu uloží trest smrti. „Nevěřím v objektivitu (tohoto) soudu, bylo to dopředu připravené,“ řekl. „Je to soudní spiknutí proti mně, je to horší než 50. léta,“ dodal.

Podle obžaloby plánoval Barták vraždy a vydírání na podzim 2013 ve vazební věznici v Liberci ze msty za předchozí odsouzení. Peníze získané z vydírání chtěl využít k útěku z vězení. Zajistit to měl spoluvězeň Miloš Levko, který ale místo toho vše oznámil. Jeho důvěryhodnost obhajoba od počátku zpochybňovala. Vězeň svá tvrzení doložil pořízenými videonahrávkami. „Vina (Bartáka) byla jednoznačně a nepochybně prokázána,“ uvedla předsedkyně senátu Eva Drahotová.


Kauza Nagyová: vyšeřování pokračuje, pochybnosti zůstávají


Obhajoba za vznikem nahrávek vidí komplot vězňů ve spolupráci s vězeňskou službou či policejní provokaci. Rozhovor na videonahrávce je podle obhájkyně Hany Riedlové zmanipulovaný. „Byl to cíleně vedený rozhovor, měl přivést pana Bartáka do takového stavu, aby navykládal to, co je uvedeno v nahrávce,“ uvedla v závěrečné řeči. Státní zástupce Petr Hořín měl opačný názor. Obžalovaný na nahrávce mluví spontánně, střízlivě a nikdo ho k protiprávní činnosti neponouká, řekl Hořín. „Byl přesvědčen o uskutečnění svých plánů,“ uvedl. Nemyslí si ani, že šlo jen o nahlas projevené myšlenky. „Byl přesvědčen o uskutečnění svých plánů,“ dodal. Obhajoba poukazovala na to, že se neví, jak se nahrávací zařízení do věznice dostalo. Levko to neřekl. Za prokázané předsedkyně senátu považuje, že ho tam pronesla bývalá kaplanka věznice, i když to odmítá.

Liberecký soud se případem zabýval už potřetí. Napoprvé Bartáka potrestal 18 lety, ale verdikt zrušil odvolací vrchní soud. Podruhé mu uložil 15 let, vrchní soud trest snížil na osm let a Nejvyšší soud zrušil. Na trestu za sexuální obtěžování asistentek se po zásahu Nejvyššího soudu nic neměnilo. Barták si už většinu tohoto trestu odpykal, vypršet by mu měl v roce 2023.

Čtěte také:

Kauza Rath: Žalobci podají dovolání, řekla Bradáčová

BRAND24

Rath půjde na 7 let do vězení. Odvolací soud potvrdil vinu bývalého hejtmana

Žalobkyně pro mě chce majetkový trest smrti, řekl Rath k návrhu na zabavení veškerého majetku

  • Našli jste v článku chybu?

Byl pro vás článek přínosný?

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).