Menu Zavřít

Kriminalisté odhalili případy zpronevěry za celkem 40 milionů korun

10. 8. 2017
Autor: čtk

Středočeští kriminalisté odhalili tři případy zpronevěry, krácení daně a podobně, celková škoda činí téměř 40 milionů korun. Od července stíhají několik fyzických i právnických osob.

Jeden ze stíhaných je správce konkurzní podstaty, který je podezřelý, že před deseti lety odčerpal více než šest milionů korun z konkurzní podstaty a následně je podle kriminalistů použil pro vlastní potřebu. „Proti správci konkurzní podstaty bylo zahájeno trestní stíhání pro pokračující zvlášť závažný zločin zpronevěry,“ uvedl mluvčí středočeské policie Jakub Vinčálek.

Dalším stíhaným za zvlášť závažnou zpronevěru je jednatel a společník dvou obchodních firem podnikající v oblasti nákupu a prodeje luxusních osobních vozidel. Podle vyšetřovatelů prodal osm osobních vozidel v rozporu se smluvním ujednáním a bez vědomí vlastníka. „Tímto způsobem si v letech 2014 až 2016 opatřil finanční prostředky přesahující jedenáct milionů korun,“ uvedl mluvčí.


„Dneska dělá pana Čistýho.“ Šlachtu kvůli odposlechům prověřuje GIBS

 Bývalý šéf ÚOOZ Robert Šlachta


Muž si také zajistil u obchodního partnera zaplacení tří luxusních vozů, které mu ale nepatřily. Způsobil tak obchodnímu partnerovi škodu přesahující tři a půl milionu korun.

Ve třetím případu jsou stíhané fyzické i právnické osoby pro zkrácení daně, poplatku a podobné povinné platby, které se dopouštěly v letech 2011 až 2013. Jednatelé společností podali podle policie nepravdivá daňová přiznání k dani z příjmu právnických osob a daňová přiznání k dani z přidané hodnoty. „Do přiznání úmyslně zahrnuli fiktivní faktury o přijatých zdanitelných plněních s úmyslem neoprávněně snížit základ daně z příjmu právnických osob a dále neoprávněně snížit platby DPH na výstupu,“ uvedl Vinčálek.

BRAND24

Stíhaní jsou podezřelí, že chtěli neoprávněně vylákat od finančního úřadu výhodu ve formě nadměrného odpočtu na DPH ve prospěch obchodních společností. Způsobili škodu přesahující devatenáct milionů korun.

Související články:

Dohra výroku o "brutálním úniku informací". Inspekce navrhla obžalovat bývalého detektiva Komárka

Oznámení na Šeredu za únik informací o vyšetřování policejního prezidenta odloženo

Kauza reorganizace policie: trestní oznámení míří na GIBS a žalobce Šeredu

Cílem reorganizace policie nebylo odstranit Šlachtu, tvrdí sněmovní komise

Kdo sedí v tom ferrari? Šlachtu vyšetřovali kvůli vynášení informací


  • Našli jste v článku chybu?

Byl pro vás článek přínosný?

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).