Menu Zavřít

Kontroverzní způsob boje s bezdomovectvím: San Francisco sbírá osobní data

13. 2. 2019
Autor: Profimedia.cz

Snaha amerického San Franciskao řešení bezdomovectví vstupuje do další kapitoly. Americké město rozjíždí ambiciózní program, který by měl počet lidí bez domova do tří let snížit na polovinu. Vyžaduje však poskytnutí velkého množství osobních dat.

San Francisco je městem protikladů. Na jedné straně symbol technologického boomu, na té druhé však místo s rapidně rostoucím počtem bezdomovců. Mezi těmito fakty je spojitost: příliv dobře placených zaměstnanců do Silicon Valley vyhnal ceny bydlení do dříve nemyslitelných hodnot a bezdomovců v ulicích stále přibývá.

Vyřešit sociální krizi v kalifornském městě mělo už několik návrhů, od zákazu stanování, přes jízdenky zdarma pro bezdomovce do jiného města, až po návrh na speciální zdanění velkých technologických firem, jehož výtěžek by byl použit na řešení bytové krize.


Sociální krize v San Francisku: bezdomovcům mají pomoci miliony od velkých firem

 Bezdomovec v San Francisku - ilustrační foto


Nejnovější snahou je digitální projekt ONE System, v jehož rámci nyní město sbírá data o 7 500 lidech bez domova za účelem efektivnějšího řešení problému. Lidem slibuje pomoc v jejich složité situaci, na oplátku však vyžaduje poskytnutí osobních dat. Účastníci projektu musí vyplnit dotazník, který se jich kromě jiného ptá na jejich denní režim či zdravotní stav.

ONE System vyvolává debaty kolem možného zneužití osobních dat, která jsou v tomto případě navíc mnohem choulostivější než u běžného poskytování informací. Chris Block z komunitního centra agentuře Bloomberg řekl, že se data zatím nedostala do rukou třetí strany, ani se je nikdy nepokusil koupit, zároveň však upozornil na fakt, že zabezpečení dat není dostatečně chráněno zákonem.

Digitální projekt od loňského srpna zatím pomohl sedmdesáti lidem dostat se z ulice, jeho tvůrci však věří, že v budoucnu nabere mnohem rychlejší tempo. Do roku 2022 by chtěli snížit počet bezdomovců v ulicích San Franciska na polovinu. Řešení však ztěžují přísná pravidla. K zapojení do podpůrného bytového programu je kromě jiného potřeba 45 dní trvající kontrola jednotlivce.

CONTENT24

Dále čtěte:

Nedostupné San Francisco: hůře placení zaměstnanci mizí, nahrazují je roboti

Hackerský útok ve jménu státu. Japonsko otestuje bezpečnost 200 milionů přístrojů

Bezdomovce straší bezhotovostní budoucnost. Už nyní nemají lidé drobné

Čím dál nedostupnější bydlení: Praha už je dražší než Mnichov

Bezdomovectví je pro rozpočty nákladnější než sociální bydlení, ukazují výzkumy

Elity San Franciska chtějí z ulic vyhnat bezdomovce

Odstěhuj se a dostaneš bonus. Firma ze Silicon Valley řeší sociální krizi

 Ulice v San Francisku

  • Našli jste v článku chybu?

Byl pro vás článek přínosný?

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).