Menu Zavřít

Kauza uneseného Vietnamce: Exministr Kaliňák byl kvůli únosu na detektoru lži, údajně obstál

7. 8. 2018
Autor: Profimedia.cz

Bývalý slovenský ministr vnitra Robert Kaliňák dnes uvedl, že se podrobil testu na detektoru lži, kde odpovídal na otázky ohledně údajného využití slovenského vládního letadla při únosu vietnamského podnikatele z Německa. "Na všechny otázky (ohledně podezření ze spolupráce na únosu) odpověděl 'ne' a detektor jeho odpovědi vyhodnotil jako pravdivé," napsal web Sme.sk.

Exministr odpovídal na čtyři klíčové otázky: zda věděl v době návštěvy vietnamské delegace v Bratislavě o únosu, zda jej pomáhal organizovat, zda dával pokyny svým podřízeným, aby ho organizovali, a zda věděl o tom, že omámený Vietnamec byl začleněn do vietnamské delegace.

„Test se uskutečnil na přístroji vyrobeném v Rusku,“ poznamenal list Denník N a dodal, že exministr odmítl odpovídat na otázky novinářů. Je podle listu připraven spolupracovat s vyšetřovateli. „Lže, anebo nelže o Vietnamci?“ položil si otázku list Plus Jeden deň na svém webu.


O údajném zapojení Slovenska čtěte více:

Unesený Vietnamec letěl zpět do vlasti slovenským speciálem, tvrdí vyšetřovatelé

 Bývalý obchodník a poslanec Trinh Xuan Thanh


Podle Kaliňáka na stejném detektoru v minulosti absolvoval test i jeden z jeho hlavních kritiků, opoziční politik Igor Matovič.

Kaliňák v minulosti odmítl, že by Slovensko bylo vědomě zapleteno do únosu muže, kterého později ve Vietnamu odsoudili na doživotí.

BRAND24

Popis únosu za pomoci vládního letounu zveřejnil v minulých dnech Denník N s odvoláním na policisty, provázející delegaci. Ministerstvo vnitra článek odmítlo jako naprostý nesmysl, obsahující výmysly a lži.

O kauze čtěte více:

Německo vykázalo kvůli únosu druhého vietnamského diplomata

Bývalý vietnamský poslanec byl prý v Berlíně unesen v autě s českou SPZ

Unesený Vietnamec byl prý držen na ambasádě své země v Berlíně

Vietnamský diplomat se prý podílel na únosu krajana. Německo ho vyhostilo


  • Našli jste v článku chybu?

Byl pro vás článek přínosný?

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).