Menu Zavřít

Kauza CS Fondy: Akro odmítá státu vrátit 2,1 miliardy korun, podalo ústavní stížnost

13. 8. 2019
Autor: Michael Tomeš

Investiční společnost Akro podala ústavní stížnost proti verdiktu, podle kterého musela státu vrátit přes dvě miliardy korun. Peníze přijala před sedmi lety jako odškodné pro podílníky vytunelovaných CS Fondů. Justice ale později dospěla k závěru, že nárok už tehdy byl promlčený, v následném sporu proto nařídila peníze vrátit jako bezdůvodné obohacení.

Nejvyšší soud (NS) v červnu odmítl dovolání Akra. Potvrdil, že když stát Akru peníze posílal, „plnil na promlčený dluh“. Podání ústavní stížnosti je patrné z justičních databází. Jako soudce zpravodaj ji bude řešit Vladimír Sládeček.

Akro zastupuje někdejší podílníky CS Fondů. V roce 2012 vysoudilo 2,1 miliardy korun jako náhradu škody za to, že stát nedokázal zabránit jejich vytunelování. Údajné chyby státu se podle dřívějších tvrzení Akra projevily jednak v nesprávném postupu notáře, jenž připustil odvolání představenstva a dozorčí rady CS Fondů, a jednak v údajné laxnosti finančně analytického útvaru ministerstva financí. Nezabránil prý vyvedení peněz do ciziny, přestože dostal oznámení o podezřelé transakci.

Ministerstvo peníze zaplatilo na konci roku 2012. Na základě podaného dovolání NS rozsudek zrušil kvůli promlčení nároku. Protože společnost Akro zaplacené prostředky hned nevrátila, následoval nový soudní spor završený dalším úspěchem státu u NS. Hospodářské noviny v červenci uvedly, že poslední rozhodnutí NS prakticky znamená, že podílníci vytunelovaných fondů nedostanou téměř nic.


Mamute, otřes se. Proč se města propadají do dluhů?

 Mamutí skokanský můstek v Harrachově


Předmětem sporů jsou navíc i stamilionové úroky z vyplacené částky za dobu, kdy ji na účtech mělo Akro. U ÚS chce Akro poukazovat na to, že verdikt je v rozporu s dobrými mravy, a taky na výši úroků. „Argumentujeme i průtahy ze strany soudu, který zbytečně vedl řízení čtyři roky, čímž úroky narostly do enormní výše,“ uvedl podle Hospodářských novin ředitel Akra Jiří Trávníček.

Kauza CS Fondů se táhne od roku 1997. Firma Umana tehdy získala z CS Fondů majetek v hodnotě 1,23 miliardy korun. Jako protihodnotu dostal fond téměř bezcenné akcie firmy Drůbež Příšovice. Peníze pak z Plzeňské banky zmizely na účtech v zámoří.

Soudy v minulosti uložily za vytunelování CS Fondů čtyřem lidem nepodmíněné tresty od čtyř do osmi let vězení. Policie se zabývala i rolí finančníka Pavla Tykače v transakcích kolem CS Fondů. Státní zastupitelství jeho stíhání zastavilo.

Přečtěte si také:

Soud osvobodil radní Frýdku-Místku. Obžaloba je vinila z prodeje pozemků pod cenou

Zakázané město: jizvy z okupace se dosud nezhojily

Styrenem zazděné Podkrkonoší. Kocbeře jsou kvůli laminátovně jednou z nejzamořenějších lokalit

BRAND24

Nekonečná bitva o CS Fondy: Akro nehodlá ministerstvu financí vracet miliardy

Švýcaři vyzvali Koláčka k nástupu do vězení. Neuposlechnu, vzkázal odsouzenec

  • Našli jste v článku chybu?

Byl pro vás článek přínosný?

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).