Menu Zavřít

O vyšetřovatele Čapího hnízda Nevtípila se zajímá GIBS

23. 1. 2019
Autor: čtk

Generální inspekce bezpečnostních sborů (GIBS) prověřuje informace z rozsudku k případu Neograph, který měl na starosti vyšetřovatel Pavel Nevtípil. Stejný policista vyšetřuje také údajný dotační podvod při stavbě farmy Čapí hnízdo, v němž čelí obvinění i premiér Andrej Babiš (ANO). Web iRozhlas.cz dnes uvedl, že na základě rozsudku panují pochybnosti, zda kriminalista vyšetřoval kauzu Neograph nestranně.

Nevtípil podle soudkyně pražského vrchního soudu „plnil vůli osob“ spojených s lobbistou Ivo Rittigem. Na inspekci se obrátili kriminalistovi nadřízení z pražské policie.

„Generální inspekci bezpečnostních sborů kontaktovala pražská policie po prostudování osvobozujícího rozsudku, který zdejšímu odboru hospodářské kriminality zaslalo Městské státní zastupitelství v Praze k takzvanému založení do spisu,“ řekla serveru mluvčí pražské policie Andrea Zoulová.

V kauze Neograph kvůli tunelování papírny čelil obvinění Vladimír Sitta mladší, společně se svým otcem korunní svědek sledovaného případu předražených jízdenek pražského dopravního podniku, kde je Rittig s dalšími obžalovaný. Sitta po celou tvrdil, že jeho stíhání vzniklo na objednávku právě kvůli jízdenkové kauze, aby znevěrohodnilo jeho svědectví. Vrchní soud v Praze případ Neograph loni pravomocně uzavřel s tím, že Sitta žádný trestný čin se nespáchal. Nejvyšší státní zástupce ale nedávno proti zprošťujícímu rozsudku podal dovolání.


Babiš má problém. A my také

 Páral


Soudkyně pražského vrchního soudu Kateřina Jonáková v jednací síni a později také v písemném rozsudku zkritizovala Nevtípilovu práci při vyšetřování. Poukázala například na to, jak o něm na odposleších mluvili lidé blízcí Rittigovi. Soudkyně podle serveru iROZHLAS také kritizovala státní zástupkyni Dagmar Máchovou, pod jejímž dozorem Nevtípil pracoval. Ani jeden se podle ní nechoval nestranně.

„S ohledem na určité pasáže rozsudku, ve kterých soudkyně vrchního soudu uvedla směrem k vyšetřovateli poměrně závažná podezření, byl tento rozsudek postoupen Generální inspekci bezpečnostních sborů k prověření. V této souvislosti můžeme ujistit, že Krajské ředitelství policie hlavního města Prahy poskytuje inspekci maximální součinnost,“ dodala Zoulová.

Nevtípilovu věrohodnost veřejně zpochybnil Babiš. „Dostal to na starost ten 'správný policajt', Pavel Nevtípil, který figuroval v kauze, kdy kmotři ukradli Vladimíru Sittovi firmu Neograph,“ napsal Babiš na facebook. Premiér své obvinění odmítá, případ považuje za účelový s cílem dostat ho z politiky.

BRAND24

Dále čtěte:

Vyšetřovatel Čapího hnízda má nového šéfa, náměstkem pro vyšetřování v Praze se stala Drexlerová

Hamáček: Soudní znalec znovu vyšetří Andreje Babiše mladšího

Matka Andreje Babiše mladšího žádá o ochranu své rodiny. Zkritizovala novináře

Babiš: Právník mé exmanželky podal trestní oznámení na Seznam Zprávy

Babišova exmanželka pro švýcarská média: Syn určitě nebyl unesen, otec ho přijel utěšit

Přečtěte si: Neber dotace, neber dotace, neber dotace...

 Andrej Babiš se vyjadřuje ke kauze údajného únosu svého syna na Krym

  • Našli jste v článku chybu?

Byl pro vás článek přínosný?

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).