Menu Zavřít

Justice zrychlila. Především v civilním řízení okresních soudů

17. 7. 2017
Autor: Martin Siebert, Euro

Česká justice v uplynulých letech zrychlila, v některých okresech však problémy s délkou soudních řízení přetrvávají. U okresních soudů loni trvala civilní řízení průměrně 344 dní, trestní pak 196 dní. Výrazně déle čekali na rozsudek lidé na Chomutovsku či Ústecku. Vyplývá to ze statistik ministerstva spravedlnosti.

„Justice je s výjimkou zhruba pěti okresů velmi uspokojivě rychlá,“ konstatoval ministr spravedlnosti Robert Pelikán (ANO). Za zrychlením podle něj stojí dvě příčiny. Jednak to, že se podařilo - mimo jiné i změnou advokátního tarifu - snížit počet bagatelních soudních sporů o zanedbatelné částky, jednak to, že posily v podobě nově jmenovaných soudců začaly adresně mířit k soudům, které měly největší problémy.

Civilní spory nyní nejdéle trvají na Chomutovsku, Lounsku, Ústecku, Břeclavsku a v okresech Brno město a Brno venkov. U trestních kauz se nejdelší dobu čeká na verdikt na Chomutovsku, Ústecku, Děčínsku, Českolipsku, Liberecku a Jablonecku. Pelikán uvedl, že ministerstvo musí těmto soudům přidat soudce i další aparát a také tam zlepšit organizaci práce. Pomalost soudů totiž často není dána jejich nevýkonností, ale zatížením již z 90. let.

Délka civilního řízení u OS v letech 2008–2016   Délka civilního řízení u OS v letech 2008–2016 Zdroj: Justice.cz

„Chomutov je klasický příklad soudu, který byl mnoho let zanedbávaný. V určité době tam bylo málo soudců a hodně věcí, ty věci se nahromadily a problém se začal nabalovat,“ popsal ministr.

Mediánová délka civilního řízení činí na Chomutovsku 882 dní. K nejrychlejším v civilních případech naopak patří okresní soudy spadající pod českobudějovický a středočeský krajský soud. Například na Domažlicku je mediánová délka řízení 109 dní. Trestní řízení je nejkratší na Kutnohorsku (medián 36 dní) a na Svitavsku (37 dní). Pro srovnání, na Ústecku trvá 385 dní.

Délka trestního řízení u OS v letech 2008–2016  Délka trestního řízení u OS v letech 2008–2016 Zdroj: Justice.cz

Podle statistických údajů loni zabralo civilní řízení u okresních soudů v průměru o 54 dní kratší dobu než v roce 2015. Ministerstvo uvedlo, že polovinu sporů se podařilo vyřídit do sedmi měsíců. Polovina trestních kauz skončila u okresních soudů do čtvrt roku. Úřad však zároveň připustil, že justice má časový problém s vyřizováním právně nejsložitějších případů. Skutečnost, že u krajských soudů trvá každá desátá věc téměř pět let a že se kupí nedodělky ve správním soudnictví, označil Pelikán za nepřijatelnou.

BRAND24

Počet civilních případů nově příchozích na soudy je v současnosti nejnižší za posledních osm let. Nejvyšší byly tyto hodnoty v roce 2009, kdy okresní soudy ročně obdržely 576 000 nových věcí. Loni to bylo 334 000 věcí. Také počty trestních věcí v posledních třech letech klesají.

Přečtěte si také:

OECD: Česko musí lépe zasahovat při stíhání korupce cizích činitelů

Miloš na vidličku

Pelikán: Česko by bylo pro zřízení evropského prokurátora


  • Našli jste v článku chybu?

Byl pro vás článek přínosný?

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).