Menu Zavřít

Horníci se po tragédii vrací do Dolu ČSM, někteří přiznali obavy

27. 12. 2018
Autor: čtk

Horníci Dolu ČSM ve Stonavě na Karvinsku se dnes poprvé od tragického výbuchu metanu z minulého čtvrtka vrátili do práce. O svých pocitech příliš mluvit nechtěli, někteří ale přiznali, že přicházejí s větším strachem než jindy. Před dolem stále hoří desítky svíček, kterými lidé uctili památku obětí důlního neštěstí. Horníci k nim dnes ráno přidali další.

Mluvčí OKD Ivo Čelechovský odpoledne řekl, že provoz byl obnoven tak, jak společnost avizovala. Žádné neočekávané změny nenastaly. Neštěstí před týdnem nepřežilo 13 lidí, z toho 12 Poláků. Dalších deset bylo zraněno, dva stále zůstávají v péči popáleninového centra Fakultní nemocnice v Ostravě.

„Do práce se jde špatně, je to tragédie. Člověk sem víceméně s tím rizikem chodí,“ řekl ráno jeden z příchozích horníků. Přiznal, že už uvažoval i o změně zaměstnání. Vše podle něj ukáže budoucnost.

„Je to takový nepříjemný pocit, každý má strach. Uvidíme, co bude dneska,“ uvedl další z pracovníků ranní směny. Všichni o čtvrtečním výbuchu hovoří jako o obrovské tragédii. „Je to těžká práce. Nemám slov, je to těžké. Havíři sfárají a nevědí, jestli vyfárají,“ připomněl další z horníků každodenní riziko, s nímž vstupují do podzemí. „Těžba byla obnovena, v té první vlně nastoupilo do práce tady na Dole ČSM Sever 370 zaměstnanců. V průběhu dne se tady vystřídá dalších asi 600 lidí, protože u nás je šestisměnný provoz. Provoz na Dole ČSM byl dnešním dnem normálně obnoven,“ řekl ráno Čelechovský.


Přečtěte si rozhovor: Prodej OKD tlačil Urban, Sobotka mlčel, říká Černohorský

Předseda vyšetřovací komise Lukáš Černohorský


Odpoledne zopakoval, že v podzemí se stále pracuje na dotěsňování hrází. „To znamená, že záchranáři v podzemí skutečně ještě dělají poslední práce proto, aby ty hráze byly pevné. V následujících dnech a týdnech se zde budou prostřednictvím sond odebírat vzorky, které budou následně vyhodnocovány. Teprve pak bude možno hráze otevřít, a to na základě povolení obvodního báňského úřadu a dělat další práce na rekognoskaci terénu a pak teprve bude možno na povrch přenést ostatky těch zbývajících devíti horníků,“ řekl Čelechovský. Podle něj je vše určitě otázkou několika týdnů.

„Deklarovali jsme, že do konce roku chceme hlavně pomoci s nějakou sociální výpomocí zaměstnancům. Bohužel jsou zavřeny banky, to znamená, že dnes nebo zítra (v pátek) vyplatíme dvěma zaměstnancům OKD sociální výpomoc, tedy pokud o ni budou mít zájem. Předpokládáme, že na počátku nového roku nebo v nejkratších možných termínech začneme s vyplácením odškodného pro zbývající hornické rodiny. Tady už se jedná řádově o několikasettisícové odškodné,“ doplnil mluvčí.

Těžební společnost OKD na Štědrý den oznámila, že těžba uhlí v severní lokalitě Dolu ČSM bude obnovena po svátcích. Horníci fárají do zbývajících částí Dolu ČSM Sever, které nebyly zasaženy čtvrtečním neštěstím. V dole pracuje zhruba 800 horníků. Všichni po čtvrtečním neštěstí museli zůstat doma a pobírali 100 procent platu.

Oblast 29. sloje, kde explodoval metan a následně tam vypukl požár, byla uzavřena výbuchuvzdornými hrázemi. Uzavřený prostor má rozlohu přibližně 500 krát 500 metrů.

BRAND24

Výbuch metanu otřásl podzemím dolu ve čtvrtek odpoledne. Na povrch se záchranářům podařilo dostat zpočátku jen tělo jedné oběti. Další tři těla vyprostila šestičlenná četa záchranářů v neděli, která na místě neštěstí dělala předběžný průzkum. Zbývajících devět těl v dole zůstane ještě nějakou dobu.

Čtěte také:

Pecina: Prodej OKD vypadá z nynějšího pohledu hrůzostrašně

Bakalova šachta ožívá. Polský důl Dębieńsko restartují Australané

Vyšší, než se čekalo. Náklady na útlum dolů OKD se odhadují na 6,6 miliardy

Bakalův švindl aneb Staré pověsti privatizační

  • Našli jste v článku chybu?

Byl pro vás článek přínosný?

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).