Menu Zavřít

„Hitlerova nevěsta“ Zschäpeová má jít na doživotí do vězení

12. 9. 2017
Autor: čtk

Doživotní vězení pro jedinou přeživší členku neonacistické skupiny Národněsocialistické podzemí (NSU) Beatu Zschäpeovou požaduje německá obžaloba. Státní zástupce to dnes řekl v závěrečné řeči před soudem v Mnichově. Doživotní trest by si podle něho Zschäpeová zasloužila za každou z deseti převážně rasisticky motivovaných vražd, které skupina v letech 2000 až 2007 spáchala. Kromě toho obžaloba pro Zschäpeovou požaduje také ochrannou vazbu.

Dvaačtyřicetiletá Zschäpeová vytvořila podle obžaloby spolu s Uwem Mundlosem a Uwem Böhnhardtem teroristickou buňku, která zavraždila po celém Německu devět lidí tureckého a řeckého původu a jednu německou policistku. Trojici, která většinou používala zbraň české výroby, jsou připisovány i dva bombové útoky v přistěhovaleckých čtvrtích Kolína nad Rýnem, které si vyžádaly přes 20 zraněných, a 15 přepadení bank.

Mundlos a Böhnhardt se zabili v roce 2011, když jim policie náhodou přišla na stopu, a tak je Zschäpeová jedinou členkou skupiny, která stanula před soudem. Rodačka z východoněmecké Jeny tvrdí, že se na kriminálních činech skupiny nepodílela; o vraždách i o bombových útocích se prý vždy dozvěděla teprve po činu.

Státní zástupci ale takovou interpretaci odmítli a i v dnešní závěrečné řeči zdůraznili, že byla integrální součástí teroristické skupiny a spolupachatelkou všech jejích trestných činů. „Obžalovaná se dobrovolně a zcela vědomě rozhodla pro život v ilegalitě. Rozhodla se pro cestu k teroru,“ prohlásila už dříve státní zástupkyně Anette Gregerová.


Čtěte o novém zelenohnědém hnutí v Německu:

Ekonacisté a tábory á la Hitlerjugend. Němečtí extremisté navazují na „tradice“

Pochod neonacistů v červnu 2017 v Berlíně. Varují před islamizací západní Evropy.


Kromě doživotí požaduje spolkové státní zastupitelství pro obžalovanou také ochrannou vazbu. Žalobce Herbert Diemer na závěr několikadenní závěrečné řeči obžaloby soud vyzval, aby konstatoval mimořádnou závažnost viny a nařídil následnou ochrannou vazbu. Zschäpeová je „bezcitně kalkulující člověk“, pro kterého lidské životy nehrály žádnou roli, řekl Diemer. Lidské životy jí byly lhostejné, když šlo o její vlastní ekonomické nebo ideologické zájmy, dodal státní zástupce.

Diemer dnes rovněž navrhl 12leté vězení pro Ralfa Wohllebena, který údajně pravicovým extremistům opatřil pistoli, kterou NSU později použila k vraždám. Pro Carstena S., který se prý na obstarání pistole české značky ČZ podílel, pak státní zástupce žádá tříletý trest ve věznici pro mladistvé. Diemer mu přičetl k dobru ochotu spolupracovat s vyšetřovateli i doznání viny.

Mnichovský soud případu, který podle odborníků představuje jedno z největších selhání německé policie za poslední desetiletí, věnoval kolem 380 jednacích dnů. Jen závěrečná řeč obžaloby, která dnes skončila, trvala několik jednacích dnů. Rozsudek by ve velmi sledovaném případu mohl padnout na podzim.

BRAND24

Dále čtěte:

Zasáhněte proti rasismu v politice i sportu, vyzvala OSN Rusko

„Židovští komunisté a zločinní negři.“ Podívejte se, jak sílí americká ultrapravice

V pátek 11. srpna v Charlottesville pochodovala přes kampus University of Virginia organizovaná skupina rasistů a pžíznivců alt-right, kteří nesli pochodně a vykřikovali: „Na bílých životech záleží.“


  • Našli jste v článku chybu?

Byl pro vás článek přínosný?

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).