Menu Zavřít

Dubaj sází na služebny bez policistů. Využívají je hlavně ženy

16. 11. 2018
Autor: archiv MF

Na první pohled to připomíná robustnější bankomat. Přístroj disponuje dotykovou obrazovkou, číselnou klávesnicí, otvorem na kartu, ovšem také scannerem na dokumenty a průkazy totožnosti. Peníze však nevydává, spíše bere. Třeba když jste se dopustili dopravního přestupku a musíte zaplatit pokutu. Jde o první elektronickou policejní služebnu na světě bez lidského osazenstva. Dubaj představil svou Smart Police Station (SPS) na letošním veletrhu Smart Cities Expo v Barceloně.

Podle kapitána Ibrahima Al Shaibaniho umí e-služebna celkem 27 úkonů. „Můžete policii poslat důležitou informaci, třeba že jste byli svědky prodeje drog,“ vysvětluje Al Shaibani, zatímco na obrazovce s mapkou označuje pozici domnělého dealera, která se následně odešla skutečné policii. Vedle administrativních úkonů je možné oznámit třeba odjezd mimo město, aby policie dohlédla na dům.

Skrze SPS je možné se přes videotelefon propojit s Chalídem, tedy skutečným policistou, který se sluchátky a mikrofonem záhy objeví na obrazovce připraven poradit těm, kteří upřednostňují komunikaci s živou osobou.

BRAND24

Podle Al Shaibaniho zřízení chytrých služeben zvýšený počet nahlášených přestupků a trestných činů nepřineslo. Velmi často je však vyhledávají ženy. V muslimské kultuře může být pro ně kontakt se skutečným mužským policistou nepříjemný a návštěvu klasické policejní služebny si tak často rozmyslí. Zvlášť pokud se jedná o záležitost spojenou s manželem. To v případě SPS odpadá.

Prozatím fungují SPS pouze v Dubaji. „Zatím máme dvě, v příštím roce bychom jich mělo být osm. Cíl je pak 49,“ dodává Al Shaibani. Podle něj projevily o technologii zájem další emiráty, Čína, Japonsko či některá města USA.

  • Našli jste v článku chybu?

Byl pro vás článek přínosný?

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).