Menu Zavřít

Domácí mazlíčci trpí týráním více než dobytek, vyplývá z kontrol veterinářů

18. 6. 2018
Autor: Miroslav Chaloupka, Mladá fronta

Státní veterinární správa (SVS) každoročně odhalí při kontrolách více nedostatků v zájmových chovech než v kravínech, prasečácích a drůbežárnách. Loni to bylo 429 případů.

Z výroční zprávy SVS vyplývá, že veterináři loni provedli celkem 1948 kontrol v zájmových chovech. Na nedostatky přitom narazili ve více než čtyřech stovkách případů. „Nejčastější porušení se týkala nevhodných podmínek chovu, omezování krmení a napájení, působení nepřiměřených stresových vlivů a nezabezpečení proti úniku,“ uvádí SVS. Dalším častým porušením zákona bylo, že psi nebyli očkováni proti vzteklině.

Více než pětina kontrolovaných zájmových chovů tedy nebyla v pořádku. Veterináři přitom odhalili závady i v hospodářských chovech. Z celkem 2240 kontrol jich neprošlo 327, tedy zhruba 15 procent případů. Podíl odhalení u zemědělců je tedy nižší, než je tomu u chovatelů domácích mazlíčků.

Obdobná čísla evidují přitom veterináři i za minulé roky, nejde tedy o jednoroční výkyv. Výsledky kontrol z minulosti spíše ještě více vypovídají v neprospěch zájmových chovatelů. Například v roce 2015 neprošlo kontrolou 10 procent zemědělců, avšak celá čtvrtina zájmových chovů.

BRAND24

Do výsledků ještě nejsou zahrnuty administrativní pochybení. Také ty však ukazují, že zemědělci mají papíry vesměs v pořádku. SVS loni narazila na administrativní nesrovnalosti pouze ve třech případech oproti 122 případům v zájmových chovech.

Je třeba zmínit, že kontroly jsou do značné míry cílené a nelze z nich tedy vyvozovat, že by pětina všech zájmových chovů nebyla v pořádku.

  • Našli jste v článku chybu?

Byl pro vás článek přínosný?

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).