Menu Zavřít

Demonstranti chtěli politiky G20 „přivítat v pekle“. Policie je rozehnala vodním dělem

6. 7. 2017
Autor: čtk

Ve střety s policií se v Hamburku velmi rychle zvrhla demonstrace s názvem Vítejte v pekle, která byla namířená proti pátečnímu a sobotním summitu předních světových ekonomik (G20). Vzduchem létaly lahve a další předměty, policie nasadila vodní děla a pepřový sprej, na místo byli povoláni zdravotníci.

Demonstranti se dnes u hamburského přístavu začali scházet po 16:00 SELČ a k pochodu městem se zhruba 12 000 lidí vydalo kolem 19:00 SELČ. Už po několika minutách je ale zastavila policie, která svůj krok na twitteru zdůvodnila tím, že asi tisícovka osob má zakrytý obličej, což není dovoleno.

„Peklo“ v Hamburku

Několik desítek minut byl průvod zablokovaný, pak propukly srážky. Policisté se snažili oddělit část demonstrantů, která se nazývá černý blok, a ostatním chtěli umožnit pokračovat v pochodu. Na twitteru policie uvedla, že její příslušníky demonstranti napadli. Na hamburského policejního mluvčího Tima Zilla se podle policejní zprávy protestující vrhli v okamžiku, kdy poskytoval novinářům rozhovor.

Demonstranti, s nimiž mluvila televize N24, takový výklad odmítají a tvrdí, že vše vyprovokovala policie. Pořadatel nakonec demonstraci ukončil.

BRAND24

Dnešní protest je považován za zatěžkávací zkoušku policie, protože se ho podle německých úřadů mohlo zúčastnit až 8000 k výtržnostem připravených levicových radikálů.

Dále čtěte:

Horká půda pro G20. V Hamburku demonstrovaly tisíce lidí už týden před summitem

Putin a Trump se sejdou v pátek v Hamburku

Obchodní válka nad Atlantikem: Evropa se chystá na americká cla


  • Našli jste v článku chybu?

Byl pro vás článek přínosný?

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).