Menu Zavřít

Demonstrace v Hongkongu se přesunuly do přístavu. Sešli se tam i příznivci i odpůrci vlády

17. 8. 2019
Autor: čtk

V hongkongském přístavu se dnes sešli prodemokratičtí demonstranti i stoupenci místní vlády k další demonstracím, které se v této bývalé britské kolonii konají již desátý týden. Jak napsala agentura AP, na jedné straně přístavu demonstranti požadují na vládě, aby splnila jejich požadavky, na druhé straně demonstrující lidé vyjadřují místní vládě podporu. Dav tisíců učitelů předtím došel k sídlu správkyně této bývalé britské kolonie.

Souběžně probíhající protesty podle agentury AP ztělesňují politické rozdělení poloautonomního Hongkongu.

„Vláda teď lidi neposlouchá a policie zasahuje příliš tvrdě,“ myslí si 76letý penzista Bobby Tse, který z mostu pozoruje prodemokratický pochod. „Nebývalo tomu tak. Dřív se protesty každý týden nekonaly. Ale teď, když se protestuje každý týden, vláda nijak nereaguje,“ dodává.

Mají se vrcholní představitelé států vyjadřovat k lidským právům v Číně?

Řečníci na provládní demonstraci uvedli, že mají rádi Hongkong i Čínu, a protestujících z druhého tábora se ptali, proč mají z Pekingu obavy. Sedmačtyřicetiletý řidič Leo Chen řekl, že přišel, protože chce ve městě o 7,4 milionu obyvatelích žít v míru. „Dřív si v Hongkongu všichni pomáhali, bylo to velmi harmonické (místo),“ vzpomíná. „Když teď vidím, co se z něj stalo, nemám z toho radost, a tak jsem přišel projevit své názory,“ dodal.

Ve finanční čtvrti Hongkongu se předtím shromáždili učitelé, aby vyjádřili podporu studentům a dalším účastníkům protivládních demonstrací. Zaplnili jedno z náměstí ve finanční čtvrti. Přišli s transparenty s nápisy jako „Chraňte příští generaci“. Požadují, aby místní úřady reagovaly na požadavky demonstrantů a zastavily to, co nazývají policejním násilím vůči účastníkům protestů.


Demonstranti v Hongkongu vyměnili kanály: nyní se svolávají přes Pokémon Go a Tinder  Pokémon Go, ilustrační foto


Učitelé později došli až k sídlu správkyně Hongkongu Carrie Lamové. Organizátoři odhadují, že se protestu zúčastnilo 22.000 lidí, podle policie jich bylo 8300. „Kdyby se Carrie (Lamová) obtěžovala a na naše požadavky reagovala na samém počátku, nikdo by nebyl zraněn,“ řekl učitel ve výslužbě Lee a odkazoval přitom na střety s policií.

Týdny demonstrací v Hongkongu začaly jako výraz nesouhlasu se zákonem o vydávání trestně stíhaných do pevninské Číny, časem ale přerostly v požadavek větší demokratičnosti politického systému a odchodu Lamové.

Čínská polovojenská policie se shromáždila v nedalekém městě Šen-čen, kde její členové mají v těchto dnech cvičení. To ovšem vyvolalo spekulace, že by mohli být nasazeni k potlačení protestů v Hongkongu.

Dále čtěte:

Hongkongský developer kvůli protestům přišel o miliardu dolarů. Vyzývá k obnovení pořádku

Ujgury obklopila „virtuální klec“. Čína používá vyspělé technologie k jejich pronásledování

Černá listina se plní. Čínský velký bratr už rozhoduje, kdo smí do vlaku

Čtyři modernizace po čtyřiceti letech. Pragmatismus změnil Čínu v globální mocnost

Čína utahuje šrouby. Zablokovala weby The Washington Post a The Guardian

BRAND24

Vítězství demonstrantů? Správkyně Hongkongu označila návrh zákona o vydávání za mrtvý

Padající hvězda. Čínskému akciovému trhu pomáhá státní propaganda

  • Našli jste v článku chybu?

Byl pro vás článek přínosný?

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).