Menu Zavřít

Panika v USA. Podezřelé zásilky přišly Obamovi, Clintonovým, Bílému domu i médiím

24. 10. 2018
Autor: ČTK

Dva týdny před volbami do amerického Kongresu vyvolaly v zemi velkou nervozitu zprávy o funkčních bombách, rozesílaných od počátku týdne čelným politikům Demokratické strany a televizi CNN netající se kritikou politiky republikánů. Volby jsou mimořádně ostře sledované vzhledem k možnému vítězství demokratů ve volbách do Sněmovny reprezentantů, které by výrazně zkomplikovalo realizaci záměrů prezidenta Donalda Trumpa.

Trubkovou bombu naplněnou trhavinou dostal bývalý demokratický prezident Barack Obama. Prakticky stejná výbušnina přišla i na adresu Hillary Clintonové, Trumpovy protikandidátky v prezidentských volbách a manželky exprezidenta Billa Clintona, a miliardáře a štědrého sponzora demokratů George Sorose.

Kvůli stejnému výbušnému zařízení byla dnes evakuována budova společnosti Time Warner v New Yorku, v níží sídlí redakce televize CNN. Policie navíc oznámila, že k výbušnině útočník přiložil obálku se zatím nezjištěným bílým práškem. Adresátem byl spolupracovník CNN, bývalý šéf CIA a vyhlášený Trumpův kritik John Brennan.

Zprávy o nebezpečných zásilkách tím ale neskončily. Televize MSNBC oznámila, že policisté zabavili podezřelou zásilku, která byla adresována bývalému ministru spravedlnosti ve vládě Baracka Obamy Eriku Holderovi. Exministr Holder byl prvním Afroameričanem v této funkci.

V kalifornském San Diegu byla dnes podle agentury AFP evakuována kvůli podezřelému balíčku kancelář nejmenované senátorky za Demokratickou stranu. O podezřelém balíčku, který dnes obdržela jeho kancelář, informoval novináře také demokratický politik a newyorský guvernér Andrew Cuomo.


Přečtěte si také:

Souboj o Sorosovu univerzitu

 Budova Středoevropské univerzity v Budapešti


Bílý dům v prohlášení sérii pokusů a útok trhavinou odsoudil. „Tyto teroristické akty jsou ohavné a kdokoli je za ně odpovědný, bude potrestán v plném rozsahu práva,“ prohlásila prezidentská mluvčí Sarah Sandersová. „Tajná služba Spojených států a další policejní složky věc vyšetřují a nasadí všechny síly k ochraně kohokoli, kdo by byl těmito zbabělci ohrožen,“ uvedla.

Newyorský senátor Bill de Blasio oznámil, že žádné reálné riziko městu nehrozí. Radnice nicméně rozhodla o tom, že v New Yorku zvýší bezpečnostní zajištění. Hillary Clintonová poděkovala prezidentské ochrance za to, že zjistila nebezpečný předmět dlouho před tím, než se mohl dostat do jejího domu. Cuomo očekává, že další zásilky budou pokračovat.

O okolnostech nálezů podle listu The New York Times zatím nejsou bližší informace. Policie novinářům sdělila, že v pokusu o atentát na Sorose a Clintonovy a zřejmě i v případě trhaviny pro Obamu a CNN šlo o trubkovou bombu asi 15 centimetrů dlouhou, napěchovanou výbušnou látkou. Nikdo se k odpovědnosti nepřihlásil, takže o motivech se zatím nic neví, uvedl newyorský list.

Filantrop a politický aktivista Soros je častým terčem tvrdé kritiky konzervativních skupin a na jeho adresu zazívají výhrůžky amerických antisemitů. Nedávno byl v konzervativních médiích lživě obviněn, že financuje karavanu migrantů, která ze středoamerických států míří k americkým hranicím.

BRAND24

Clintonovi se v těchto dnech zapojili do kampaně před blížícími se kongresovými volbami a objíždějí volební shromáždění demokratických kandidátů. Demokraty kandidující v listopadových volbách aktivně podporuje i Obama.

Přečtěte si také:

Sorosova nadace začala po přesídlení fungovat v Berlíně. Má pro ni pracovat až 150 lidí

Byl to pokus o převrat, říká o pádu své vlády Robert Fico

Komu se daří v Trumpově ekonomice? Kuchařům, barmanům a servírkám

Trump myslí na rok 2020. Na znovuzvolení už vybral přes 100 milionů dolarů

  • Našli jste v článku chybu?

Byl pro vás článek přínosný?

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).