Menu Zavřít

Čunek: Majetek H-Systemu byl přeprodán za 30tinásobek ceny

11. 9. 2018
Autor: čtk

Senátor a zlínský hejtman Jiří Čunek (KDU-ČSL) je připraven doložit své výroky o nevýhodnosti prodeje zkrachovalé společnosti H-System, kvůli nimž bude čelit několika trestním oznámením. Trvá na tom, že majetek H-Systemu byl přeprodán za třicetinásobek ceny, za kterou byl konkurzním správcem Josefem Monsportem prodán.

Sdružení Maják bývalých klientů H-Systemu a jejich někdejší právní zástupkyně Hana Marvanová už podaly trestní oznámení pro podezření z pomluvy jak na Čunka, tak na zakladatele H-Systemu Petra Smetku, který si za vytunelování firmy odpykal 12 let ve vězení. Čunkovy výroky jsou lživé, nehorázné a skandální, řekla Marvanová. Trestní oznámení na Čunka se chystá podat i Monsport.

Lidovecký senátor dnes novinářům řekl, že majetek H-Systemu byl konkurzním správcem prodán za 36,5 milionu korun a jeho novými majiteli byl přeprodán za 1,293 miliardy korun. „To nejsou odhadní nebo vymyšlené ceny, to jsou ceny, za které se tyto majetky prodaly těmi, kteří je nakoupili,“ uvedl Čunek. „Správce takovýmito prodeji okrádá klienty H-Systemu,“ dodal.


Přečtěte si komentář: Spravedlnost podle H-Systemu

 Páral


Čunek rovněž představil kopie dokumentu, v nichž jméno Josefa Monsporta figuruje v kauze Panamských dokumentů (Panama Papers), které se týkají utajených převodů peněz do daňových rájů. Monsport už dříve řekl, že s tím nemá nic společného, a doporučil prověřit, zda nejde jen o shodu jmen.

Senátor také uvedl, že Marvanová nemluví pravdu, když tvrdí, že ve věřitelském výboru nebyla. Poukázal na kopie zápisů ze zasedání věřitelského výboru, v nichž jméno této advokátky figuruje.

Marvanová dnes znovu důrazně odmítla, že by byla členkou výboru. Společně se členy Majáku považují za skandální, že odsouzeného podvodníka, který okradl 1100 rodin, se zastává člen Parlamentu. „Senátor Čunek zneužívá své ústavní funkce a imunity k obhajobě odsouzeného podvodníka a k útokům na jeho oběti a jejich právní zástupkyni,“ uvedli ve společném prohlášení. Jejich trestní oznámení míří i na Smetku, který se podle Marvanové nyní mstí za to, že ho pomohli dostat do vězení a požadují po něm odškodněni. Smetka v rozhovorech pro média mimo jiné obvinil Marvanovou a Maják, že mařili průběh konkurzu na společnost H-System.


Přečtěte si rozhovor:

Marvanová: Lidem z Horoměřic se dá pomoci, ministerstvo ale musí klienty H-Systemu odškodnit

 Hana Marvanová

BRAND24


Monsport a jeho zástupkyně Iva Fialová Ištvánková v srpnu oznámili, že chtějí podat trestní oznámení na Čunka a další osoby kvůli jejich výrokům o nakládání s majetkem H-Systemu. Podle Fialové Ištvánkové jde zejména o Čunkovo tvrzení, že správci konkurz „rozkradli“ a některé pozemky prodávali pod cenou.

Kauza H-System
Společnost H-System uzavřela po svém založení v roce 1993 se stovkami zájemců smlouvy o výstavbě a převodu bytů a domků v okolí Prahy. Na podzim 1997 zkrachovala, dokončila jen 34 rodinných domů. Tisícovka lidí přišla po pádu H-Systemu o miliardu korun. Majoritní akcionář Petr Smetka si za vytunelování firmy odpykal 12 let ve vězení.

O kauze H-System dále čtěte:

Šámal po schůzce se Zemanem a Rychetským: Stát by měl odškodnit klienty H-Systemu

H-System: obyvatelé domů se zatím stěhovat nemusí. Nemovitosti posoudí znalec

Komentář: Nesmrtelný H-systém

Zeman si kvůli H-Systemu pozval Rychetského a Šámala. Ti ale vzkazují, že o kauze mluvit nemohou

Soudce H-Systemu: Obyvatel domů je mi líto, ale zavinili si to sami

Pomoc pro klienty H-Systemu: od státu mohou dostat 50 tisíc

Hamáček nabízí pomoc klientům H-Systemu. Vnitro jim poskytne 17 bytů

Klienti H-Systemu definitivně prohráli, 60 rodin musí vyklidit své domy


  • Našli jste v článku chybu?

Byl pro vás článek přínosný?

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).