Menu Zavřít

Česko má nejnižší počet smrtelných předávkování drogami v Evropské unii

17. 10. 2017
Autor: Profimedia.cz

Česko mělo v roce 2015 nejnižší počet smrtelných předávkování nelegálními drogami na 100 tisíc obyvatel ze zemí Evropské unie. Zemřelo 44 lidí, v celé EU 7585. Novinářům to dnes řekli ředitel Evropského monitorovacího centra pro drogy a drogovou závislost (EMCDDA) Alexis Goosdeel a národní protidrogový koordinátor Jindřich Vobořil.

„Počet předávkování nelegálními drogami je až sedmkrát nižší než u alkoholu, takže v oblasti nelegálních drog je náš přístup úspěšný,“ řekl Vobořil. Česko má také ve srovnání s jinými státy nízké podíly nakažených HIV a žloutenkou typu C u injekčních uživatelů drog.

Podle Goosdeela se v Česku podařilo počet úmrtí na předávkování snížit i díky tomu, že používá principy takzvaného harm reduction, tedy eliminace negativních důsledků užívání drog. Jde především o výměnu stříkaček, jichž se v roce 2015 v zemi rozdalo přes 6,4 milionu, ale i o tzv. substituční léčbu, kdy se nebezpečná droga, zejména heroin, nahrazuje bezpečnější.


Přečtěte si komentář k zákazu kouření:

Jak kouřit a nekouřit naráz

Kuřák, ilustrační foto


Jen polovina zemí v Evropské unii počítá ve svých protidrogových strategiích i s takzvaně legálními drogami, jako jsou tabák a alkohol, případně s hazardem. „V oblasti drog legálních kralujeme předním příčkám co do počtu rizikových uživatelů, a to zejména v pití a kouření u dětí a mladistvých,“ dodal Vobořil.

EMCDDA shromažďuje data o protidrogové politice a užívání drog ze všech zemí EU. Některým zemím podle Vobořila srovnání ukázalo cestu, jak mají své preventivní programy upravit. Ve srovnání s průměrem Evropské unie má Česko nižší podíl uživatelů kokainu, ale vyšší u amfetaminů a MDMA jako je například extáze. O téměř pět procent vyšší než evropský průměr má Česko podíl uživatelů marihuany mezi dospělými do 34 let, kteří drogu vyzkoušeli za poslední rok.

BRAND24

Uživatelé drog - srovnání ČR a průměr EU:
Češi 15 - 64 let za poslední rok mladí dospělí EU za poslední rok mladí dospělí
kokain 1,8 % 0,3 % 5,2 % 1,9 %
amfetaminy 4,4 % 2,2 % 3,8 % 1,1 %
MDMA (např. extáze) 6,3 % 3,5 % 4,2 % 1,8 %
marihuana 29,5 % 18,8 % 26,3 % 13,9 %

zdroj: European Drug Report 2017

Přečtěte si také:

Na hranicích Mexika roste „velká krásná zeď“. Zatím jen na zkoušku

Philip Morris zavede „zdravější“ cigarety – tabák se v nich jen zahřívá

Česko je podle studie nejnezdravější zemí. Afghánistán je na tom nejlépe


  • Našli jste v článku chybu?

Byl pro vás článek přínosný?

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).