Menu Zavřít

Češi zůstávají jediným dovozcem pervitinu do Německa

20. 9. 2017
Autor: Bayerisches Staatsministerium des Innern (München)

I když loni německá policie zachytila menší množství pervitinu vyrobeného v Česku než v roce 2015, představuje droga pro zdejší úřady stále velký problém. Pervitin se podle aktuální zprávy Spolkového kriminálního úřadu (BKA) nejvíce šíří v Sasku, objevuje se ale i v Bavorsku, Sasku-Anhaltsku, Durynsku, Braniborsku a dalších spolkových zemích.

„Stejně jako v předchozích letech pocházel metamfetamin (účinná látka v pervitinu) téměř výhradě z České republiky,“ konstatuje zpráva. „Roční produkce crystalu v České republice se podle odhadů pohybuje mezi pěti a deseti tunami,“ píše také BKA, podle něhož laboratoře provozované zejména vietnamskými státními příslušníky neustále zvyšují svoji kapacitu. Crystal je německý název pervitinu.

I přesto se v Německu loni množství zachycené drogy o něco snížilo. Němečtí policisté zabavili celkem 62 kilogramů pervitinu, zatímco v roce 2015 ještě o pět kilogramů více. Klesl také počet deliktů zaznamenaných v souvislosti s obchodem s touto drogou. Loni jich bylo 2109, což je o 8,3 procenta méně než v roce 2015. Za velkou většinou z nich stojí podezřelí s německým občanstvím - 86 procent. Mezi cizinci tvoří největší skupinu se 20 procenty Češi.

Stejně jako v minulých letech se droga, na které se velmi rychle vytváří závislost, nejčastěji objevovala ve spolkových zemích Sasko, Bavorsko a Sasko-Anhaltsko. Zpráva ale konstatuje, že se postupně šíří také do vzdálenějších zemí jako je Dolní Sasko nebo Hesensko. „Ze 24 na 26 zvýšený počet případů, v nichž byl příčinou smrti metamfetamin/crystal, znovu podtrhuje nebezpečnost této drogy,“ uzavírá Spolkový kriminální úřad.

BRAND24

Amfetamin byl poprvé vyroben v Německu v roce 1887. Metamfetamin, který je jednodušší na výrobu, vznikl v roce 1919 v Japonsku. Ještě v 50. letech se ordinoval jako lék u čtyř desítek nemocí. V Česku se začal „vařit“ podomácku v 70. letech a v 80. letech se stal hlavní drogou. Na přelomu tisíciletí se podle národního protidrogového koordinátora Jindřicha Vobořila výrobě začaly věnovat asijské skupiny, které drogu ve velkém vyváží.

Související články:

Německá policie zatkla Čecha s kokainem za milion eur v autě

Írán zmírňuje tresty překupníkům drog. Provaz hrozí teprve od dvou kilogramů heroinu


  • Našli jste v článku chybu?

Byl pro vás článek přínosný?

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).