Menu Zavřít

Byl jsem součástí hry tajné služby, tvrdí podezřelý z pokusu vraždy Babčenka

1. 6. 2018
Autor: čtk

Z organizování pokusu o vraždu ruského opozičního novináře Arkadije Babčenka je podezřelý ukrajinský podnikatel Borys Herman. Podle serveru Ukrinform Herman ale u soudu řekl, že už půl roku spolupracuje s kontrarozvědkou, která podle něj vykonavatele zločinu sama vybrala.

Podezřelý tuto výpověď učinil před vyšetřujícím soudcem během řízení o žádosti tajné služby SBU na uvalení vazby na Hermana. Soudce podle agentury Reuters žádosti vyhověl.

Ukrajinská sekce Rádia Svoboda na svém webu uvedla, že Borys Herman je vlastníkem řady soukromých firem. Advokát Jevhen Solodko na facebooku sdělil, že Herman je výkonným ředitelem ukrajinsko-německé společnosti Šmajser (Schmeisser). Jde o jediného nestátního výrobce zbraní na Ukrajině. Firma má prý již delší dobu vztahy s ukrajinským ministerstvem obrany. Podle Solodka se Herman mohl stát obětí provokace SBU.

„Spolupracuji s vnitřní rozvědkou při odhalování aktivit Ruska na ukrajinském území zaměřených na změnu ukrajinské vlády. Kontrarozvědka mi poskytla možnosti i pravomoc, abych mohl zkoumat spojení, to znamená zkoumat toky peněz na Ukrajinu, prostřednictvím koho a komu plynou, jaké politické strany a jací činitelé jsou jimi financováni, jak se vytvářejí zásoby zbraní a vše ostatní,“ uvedl podle Ukrinformu Herman před soudcem.


Přečtěte si: Takoví normální sovětští zabijáci

 Specialista. V 60. letech se Josif Romualdovič Grigulevič stal předním sovětským historikem. Nikdo tenkrát netušil, že pomáhal zavraždit Trockého a plánoval zabít Tita.


Server předtím napsal, že podle dokumentace SBU byl k realizaci novináře naverbován ukrajinský občan, který dostal úkol najít vykonavatele. Zavraždění Babčenka navrhl svému známému - bývalému příslušníkovi vládních sil bojujících na východě Ukrajiny - za finanční odměnu ve výši 30 tisíc dolarů (664 tisíc korun).

Šéf tajné služby Vasyl Hrycak o tom informoval už ve středu. Uvedl přitom, že vykonavatel dostal jako zálohu 15.000 dolarů a že organizátor přijal od ruské strany 10 tisíc dolarů.

Herman ve čtvrtek soudci řekl, že vykonavatele, kterého jmenoval jako Oleksije Cymbaljuka, vybrala sama SBU, neboť se o něm vědělo, že působil v protipovstalecké operaci na východě Ukrajiny. Nicméně Cymbaljuk byl kněz a všem bylo proto jasné, že okamžitě „poběží na SBU a všechno řekne“, protože nikdy nedokáže zabít člověka.

BRAND24

„Věděli jsme přesně, že to bude zinscenované - všechno se to vědělo. Ale abychom získali informaci z ruského zdroje, museli jsme předstírat nějakou práci v zájmu získání důvěry,“ tvrdil Herman.

Dále čtěte:

Ruský novinář Babčenko je naživu. Vražda byla kvůli dopadení zadavatele zinscenovaná

Spisovatel Forsyth se pomiloval se s StB. Sledování cizinců měla tajná policie v popisu práce

Akce jménem COB: bývalý československý špion rozvířil britskou politiku

Británie chystá Skripalovým novou identitu. Moskva nesouhlasí

Šlechtová odvolala šéfa výzkumníků Šafáře, jehož Babiš kritizoval kvůli novičoku


  • Našli jste v článku chybu?

Byl pro vás článek přínosný?

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).