Menu Zavřít

Bookerovu cenu bude financovat nadace Crankstart, firma Man končí

28. 2. 2019
Autor: Profimedia.cz

Nejznámější britské literární ocenění, Man Bookerovu cenu, bude od letošního června nově financovat charitativní nadace Crankstart. Investiční společnost Man Group, která cenu sponzorovala uplynulých 18 let a vetkla své jméno i do jejího názvu, minulý měsíc oznámila, že s financováním ocenění končí.

Společně s koncem sponzoringu firmy Man Group se cena vrátí ke svému původnímu názvu Bookerova cena.

Za nadací Crankstart stojí podnikatel Michael Moritz a jeho manželka, spisovatelka Harriet Heymanová. Správní výbor prestižního literárního ocenění se s nadací domluvil, že ceny bude financovat po dobu nejméně pěti let. Bližší informace nejsou známy, finanční dotace pro vítěze cen by se ale měnit neměly.

Man Bookerova cena se uděluje od roku 1969 a původně byla vyhrazena spisovatelům z Británie, Irska a zemí britského Společenství. Američanům se cena otevřela v roce 2014. Vítěz každoročně získává i odměnu 50.000 liber (asi 1,5 milionu korun). Od roku 2005 se uděluje i Mezinárodní Man Bookerova cena cizojazyčným autorům, jejichž beletristické dílo bylo přeloženo do angličtiny a vydáno v Británii. Také pro tuto cenu je určena odměna ve výši 50.000 liber, která se rovným dílem rozděluje mezi autora a překladatele.

Po nástupu moderních technologií se zdálo, že se poezie promění v lehce úchylnou zábavu pro pár stovek podivínů. A ona se naopak naučila vydělávat. Čtěte více v eseji:

CONTENT24

Poezie pro instagramovou generaci

 Ilustrace k eseji Poezie pro instagramovou generaci Čtěte také:

Nejistý byznys: popularitu aukcí zvýšil internet, dražit se ale musí umět

Fenomén Most. Okres na severu zaostává v délce a kvalitě života, nezaměstnanost téměř zmizela

Výtvarník Krištof Kintera: Rvu to jako Zátopek

 Výtvarník Krištof Kintera

  • Našli jste v článku chybu?

Byl pro vás článek přínosný?

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).