Menu Zavřít

Boj s terorismem řečí čísel: roční náklady šplhají k 800 miliardám korun, obětí ale ubývá

17. 1. 2020
Autor: ČTK

Útoky teroristických organizací typu Islámský stát, Boko Haram či hnutí Tálibán patří v současnosti k největším hrozbám, jimž musí čelit celý svět. Počet jejich obětí v posledních několika letech klesá, zejména v Afghánistánu a Iráku ovšem zůstává situace i nadále kritická.

Podle studie, kterou vypracovali odborníci z australského Institutu pro ekonomiku a mír (IEP), si v roce 2018 globální terorismus vyžádal na 15 952 životů. Takové číslo je na první pohled sice velmi vysoké, pokud se však porovná s údajem z roku 2014, vyjde z něj, že celkový pokles činí úctyhodných 53 procent.

Jako klíčový faktor vedoucí k této lepšící se bilanci autoři studie označují menší intenzitu konfliktů na Středním východě a úspěšná vojenská tažení proti organizacím, jakými jsou právě Islámský stát či Boko Haram. Zdaleka ne všechny ukazatele se nicméně nesou v tomto duchu.

„Je to druhý nejhorší rok, pokud jde o počet zemí, v nichž došlo (v důsledku terorismu) alespoň k jednomu úmrtí, což zdůrazňuje potřebu v tomto mezinárodním boji proti terorismu pokračovat,“ píše se ve zmíněné studii.


Síla internetových detektivů stoupá. Írán musel přestat lhát a přiznat sestřelení letadla

Sestřelené civilní letadlo v Teheránu, ilustrační foto


„Mezinárodnímu společenství se daří oslabovat schopnosti teroristických skupin a bránit jim tak v tom, aby ubližovaly a páchaly své útoky, ale ideologie, původní příčiny a pocit křivdy (vedoucí) k mezinárodnímu terorismu tu stále přetrvávají,“ vysvětluje webu CNBC šéf IEP pro oblast Středního východu a severní Afriky a Evropy Serge Stroobants.

Na boj proti teroristickým organizacím vynakládají jednotlivé státy každoročně velkou sumu finančních prostředků. Za celé mezinárodní společenství to v roce 2018 podle studie dělalo více než 34 miliard dolarů, tedy v přepočtu zhruba 766 miliard korun. Jen pro srovnání: jedná se o přibližně stejnou částku, kolik v témže roce činil hrubý domácí produkt Lotyšska.

Nejvíce smrtonosnou organizací je Tálibán

Navzdory tomuto úsilí však i nadále zůstávají země, v nichž je situace doslova kritická. Nejhůře si v tomto ohledu vedou Afghánistán a Irák. Na území prvně jmenovaného státu se před dvěma lety odehrálo na 1 400 teroristických útoků, které si vyžádaly životy více než sedmi tisíc lidí.

V Iráku jich předloni zemřelo 1 054, což byl ovšem ve srovnání s rokem 2017 pokles o více než 75 procent. Tehdy totiž za činy teroristů zaplatilo vlastním životem hned 4 271 lidí. Od začátku nového tisíciletí jich pak v této blízkovýchodní zemi zemřelo v důsledku terorismu více než 66 tisíc, zatímco v sousedním Afghánistánu to bylo o celých 26 tisíc lidí méně.

Studie také uvádí, že poté, co byl takzvaný Islámský stát víceméně zničen, změnilo se též pořadí v pomyslném žebříčku nejvíce smrtonosných organizací světa. Tomu v roce 2018 vévodilo hnutí Tálibán, jež bylo zodpovědné za 38 procent všech úmrtí spjatých s terorismem.

Čtěte také:

Česko zvýší svůj příspěvek do rozpočtu NATO, bude platit 622 milionů ročně

Šéf Islámského státu Bagdádí byl zabit, potvrdil Trump

BRAND24

Díky, Donalde! Trump na Blízkém východě vyklízí pole

  • Našli jste v článku chybu?

Byl pro vás článek přínosný?

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).