Menu Zavřít

Berlín řeší bytovou krizi: za 920 milionů eur koupí zpět 6000 sociálních bytů

28. 9. 2019
Autor: Philippe Amiot, Flickr.com

Berlín odkoupí od soukromé lucemburské firmy ADO Properties SA za 920 milionů eur (23,8 miliardy korun) 6000 bývalých sociálních bytů, které město prodalo před 15 lety. Reaguje tak na tlak veřejnosti, která se bouří proti raketově rostoucím cenám nájmů. Podle berlínské senátorky Katrin Lompscherové za stranu Levice (Die Linke) jde o vůbec největší takový odkup v dějinách hlavního města Německa. Opozice krok kritizuje.

„Záměrem je udržet v Berlíně stabilní nájmy a dát nájemníkům jistotu,“ uvedl v prohlášení berlínský starosta Michael Müller (SPD). „Zároveň budeme pokračovat ve výstavbě nových bytů a právně ošetříme zmrazení nájmů,“ dodal. Obecní firma Gewobag se tisícovek bytů nacházejících se ve čtvrtích Spandau a Reinickendorf v západní části města ujme letos v prosinci.

Podle analytika společnosti Jefferies Thomase Rothäuslera město nakoupilo příliš draze. Agentuře Bloomberg Rothäusler řekl, že podle jeho odhadu bytové jednotky přeplatilo o zhruba deset procent nad jejich účetní hodnotou.


Jaká je situace na trhu s bydlením v Česku?

Studie: Bydlení v Česku mírně zlevní, problémy s dostupností budou pokračovat

 Stavba bytového domu, ilustrační foto


Podle německé opoziční strany liberálové (FDP) berlínské úřady svým postupem přispívají ke spekulacím s nemovitostmi. FDP to uvedla na twitteru. Za „plýtvání penězi“ krok označila protestní strana Alternativa pro Německo (AfD).

Už v půli července získal Gewobag nazpět 670 bytů v berlínské ulici Karl-Marx-Allee, připomněl na svém webu týdeník Der Spiegel. Cenu tehdy zastupitelstvo nezveřejnilo. Spor o byty na bývalé výstavní třídě z časů NDR provázely protesty a plnil přední stránky německého tisku. Stal se symbolem tíživé situace nájemníků ve velkých německých městech, napsal list.

Německá metropole přitom bývala proslulá nízkými náklady na život a nízkými nájmy. V posledních letech ale získala na atraktivitě. Ceny nájmů se podle agentury AFP za uplynulých deset let zdvojnásobily a někteří obyvatelé tak jen obtížně shánějí dostupné bydlení.

Dále čtěte:

Boj proti nedostupnému bydlení. Berlín odkoupil 670 bytů

BRAND24

První byt vyvlastněn. Barcelona zahájila tvrdý postup proti nepoužívaným nemovitostem

Čím dál nedostupnější bydlení: Praha už je dražší než Mnichov

Bydlení v Berlíně o 40 procent levnější než v Praze? Návrh radní vyděsil investory

  • Našli jste v článku chybu?

Byl pro vás článek přínosný?

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).