Menu Zavřít

Armáda si koupila toyoty do Iráku a Afghánistánu. Za 17 milionů

Autor: Profimedia.cz

Je to jen pár dnů, co vojenská policie začala hlídat českou ambasádu v Kábulu. Využívat bude i nové pancéřované vozy Toyota Hilux, které dodá přeloučská firma SVOS.

Do zakázky na čtrnáct toyot se přihlásily tři podniky, smlouvu za 16,97 milionu korun uzavřelo ministerstvo obrany v úterý 18. července se společností SVOS. „Předložila nejlepší nabídku,“ komentuje ministerský mluvčí Vladimír Lukovský, proč v tendru ostrouhaly firmy Dajbych a MPI Group.

Lukovský nechce upřesnit, do které operace vozidla v barvách vojenské policie a 601. skupiny speciálních sil zamíří. Podle dostupných informací je nicméně velmi pravděpodobné, že „armádní strážníci“ si je odvezou do Afghánistánu, kde hlídají českou ambasádu, a do Iráku, kde by od podzimu měli cvičit tamější policisty.


Česko chce po NATO nový minomet. Přečtěte si více

 Minomet - ilustrační foto


Že toyoty skutečně odjedou do těchto misí, potvrzuje i další fakt - obrana se zakázkou poměrně spěchá. Poslední vozidlo chce mít ve skladech nejpozději v pátek 15. prosince 2017. Pro SVOS Přelouč je to druhý kontrakt s českou armádou v krátké době. Už na jaře domluvila prodej čtyř svých bojových vozidel Perun za 94,5 milionu korun.

Českou ambasádu v afghánském Kábulu až do července střežili příslušníci prostějovské 601. skupiny speciálních sil, dnes je to úkol pro vojenskou policii. Nové toyoty vybavené protistřepinovou ochranou budou využívat například při převozech osob a materiálu v konvojích.

BRAND24

Přečtěte si komentáře Ondřeje Stratilíka:

Česká ruleta

Máte transportér? A mohl bych ho vidět?

Letní generálovrat

Politická akademie Martina Stropnického

Už jste to podepsal, pane náměstku?

Ondřej Stratilík


  • Našli jste v článku chybu?

Byl pro vás článek přínosný?

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).