Menu Zavřít

Architekt navrhl most v Benátkách, poté za něj dostal pokutu. Nebyl prý dostatečně přívětivý k turistům

23. 8. 2019
Autor: Shutterstock

Španělskému architektovi Santiagu Calatravovi bylo italským soudem nařízeno uhradit pokutu 78 tisíc eur (v přepočtu lehce přes dva miliony korun) za to, že nechal v Benátkách vyprojektovat most, který není s to se vypořádat s návaly turistů, jimiž toto ikonické město dlouhá léta trpí. Informoval o tom web CNN.

Verdikt, respektive jeho odůvodnění je v kontextu událostí z posledních měsíců poněkud překvapivé. Obyvatelé Benátek si totiž na přívaly zahraničních návštěvníků dlouhodobě stěžují, a tak musela zdejší radnice učinit několik razantních kroků, jejichž cílem bylo tyto vysoké počty významně omezit.

Jedním z nich bylo například vydání zákazu vjezdu obřím výletním lodím do centra města, jež se nachází na ostrovech uprostřed mělké laguny. Ten vejde v platnost během nadcházejícího měsíce. Nynější kauza jako by proto nastavený trend opět měnila o sto osmdesát stupňů.

Podle vyjádření soudu byl architekt při návrhu 100 metru dlouhého mostu Ponte della Costituzione, jenž se rozpíná přes Velký kanál, „nedbalý“, ačkoliv má se stavbou podobných děl již mnohaleté zkušenosti.

Most, k jehož otevření došlo už v roce 2008 a jehož název měl tehdy odkazovat na šedesátileté výročí přijetí italské ústavy, má ocelový skelet, který je vyplněn skleněnými panely. Ty však začaly v důsledku náporu turistů praskat, a tak několik z nich muselo být postupně vyměněno.

S kufrem na kolečkách si zde neškrtnete

Přehlcení davy návštěvníků z cizích zemí pociťují Benátky technicky vzato každý den. Nejvíce jich do tohoto ikonického města zapsaného na seznam kulturního dědictví UNESCO přijede pochopitelně v rámci hlavní turistické sezony v létě, ovšem ani během ostatních ročních období se rozhodně nedá říct, že by jeho ulice zely prázdnotou.

Ve snaze alespoň část turistů od návštěvy odradit proto vedení Benátek zavedlo přísné kontroly, jejichž smyslem je od každého, kdo se zde nezdrží déle než jeden den, vybrat poplatek 11 euro (cca 285 korun). Mimo to zde rovněž vstoupil v platnost zákaz používání kufrů s kolečky, neboť právě ty se podle místních významnou měrou podílejí na ničení místních mostů a chodníků.

Čtěte také:

Benátky zakázaly velkým výletním lodím plout do centra. Město tak chce chránit památky

BRAND24

Turisté si ze Sardinie vezli čtyřicet kilo bílého písku. Hrozí jim šest let vězení

Slunce, pláž a rock´n´roll. Na Floridě brzy otevřou unikátní hotel ve tvaru kytary

  • Našli jste v článku chybu?

Byl pro vás článek přínosný?

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).