Menu Zavřít

Americký torpédoborec se srazil s tankerem. Pohřešuje se deset námořníků

21. 8. 2017
Autor: Profimedia.cz

Po srážce amerického torpédoborce s obchodní lodí nedaleko singapurského přístavu se zranilo pět amerických námořníků, dalších deset se pohřešuje. Na twitteru to dnes oznámilo americké námořnictvo. Poškozený torpédoborec mezitím vlastními silami připlul na singapurskou základnu, záchranné práce v oblasti ale pokračují. Za poslední dva měsíce je to druhá podobná nehoda americké válečné lodi.

Americký válečný torpédoborec John S. McCain vezoucí dálkově řízené rakety byl podle vyjádření amerického námořnictva na rutinní cestě do přístavu. Časně ráno se srazil s tankerem Alnic MC dlouhým 183 metrů, který plul pod liberijskou vlajkou. Torpédoborec má poškozenou záď.

Sedmá flotila, jejíž součástí je i zmíněné americké válečné plavidlo, dnes oznámila, že poškozeným trupem pronikla do torpédoborce voda. Ta pak zaplavila několik oddílů. „Kvůli vážnému poškození trupu byly zaplaveny přilehlé oddíly včetně ubikací pro posádku, strojovny a komunikačních místností,“ uvedla flotila v prohlášení s tím, že dalšímu šíření vody v podpalubí se námořníkům podařilo zabránit.

Čtyři zranění američtí námořníci byli letecky evakuováni z paluby a přepraveni do nemocnice, nikdo z nich podle námořnictva není v ohrožení života.

Pátrání po pohřešovaných členech posádky pokračuje. Záchranných prací se vedle amerických plavidel a vrtulníků účastní i singapurská námořní a pobřežní stráž a také malajsijské a indonéské složky.

Americké plavidlo nese jméno po otci a a dědečkovi amerického senátora Johna McCaina, oba se jmenovali stejně a oba byli admirály. Podle údajů amerického námořnictva byla loď, která patří k jeho 7. flotile a jejíž posádku tvoří obvykle 230 námořníků, po srážce schopna další plavby. JohnMcCain na twitteru uvedl, že se za námořníky modlí.

BRAND24

Tanker převážel 12 tisíc tun ropy, ta při srážce do moře neunikla, potvrdila jeho posádka. Podle informací singapurských úřadů na tankeru nejsou žádní zranění a lodní provoz v oblasti není narušen.

Letos v červnu zahynulo sedm amerických námořníků při srážce torpédoborce Fitzgerald s nákladní lodí plující pod filipínskou vlajkou v japonských vodách poblíž přístavu Jokosuka. Na americkém plavidle bylo přes 200 námořníků a většina z nich spala v kabinách, z nichž některé zaplavila voda.


  • Našli jste v článku chybu?

Byl pro vás článek přínosný?

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).