Menu Zavřít

Obavy z kyberútoku. Američtí vojáci mířící na Blízký východ museli nechat mobily doma

9. 1. 2020
Autor: AP Photo/Chris Seward/čtk

Američané posilují své síly na Blízkém východě. Na zhruba 3500 výsadkářů ze sil rychlé reakce ale čekalo nepříjemné překvapení – mobilní telefony a další elektroniku museli nechat doma. Velení se obává úniků citlivých údajů a kyberútoků ze strany Íránu.

Armáda se ve zdůvodnění zákazu odvolává na operační bezpečnost. „Nejedná se o běžné nasazení,“ řekl americké stanici CNN velitel 82. výsadkové divize generál James Mingus. Běžnou praxí přitom je, že vojáci vlastní elektroniku mohou mít u sebe nebo si ji mohou zakoupit přímo na základnách.

Účelem opatření je ochrana citlivých údajů, jako identita nasazených vojáků a jejich umístění. Armáda chce zákazem také předejít možným kyberútokům mířících na soukromá zařízení. „To vše spadá pod operační bezpečnost,“ řekl webu BusinessInsider.com mluvčí divize Mike Burns.


Američtí výsadkáři před odletem na Blízký východ


Podle mluvčího vojáci zákaz respektují, protože nechtějí podstupovat zbytečné riziko. Velení přislíbilo, že rodiny vojáků budou pravidelně informovány. Později budou zřízena call centra, aby vojáci mohli být v kontaktu se svými blízkými.


Solejmání zabíjel Američany, měl být odstraněn už dávno, tvrdí Trump

 Americký prezident Donald Trump


Část divize již působí v Kuvajtu, kde nahradila jednotky námořní pěchoty, které byly převeleny k posílení ochrany americké ambasády v Bagdádu. Od května loňského roku vyslali Američané na Blízký východ více než 15 tisíc vojáků.

Napětí na Blízkém východě se vyostřilo poté, co raketový útok Spojených států v pátek zabil íránského generála Kásema Solejmáního. Írán v odvetě vypálil více než dvě desítky balistických střel na dvě irácké základny s vojáky západní koalice. V současnosti mají USA v Iráku pět tisíc vojáků a další desetitisíce v okolních státech.

Čtěte také:

Nový útok. Kurdové v Sýrii obvinili Turky z porušení příměří

Díky, Donalde! Trump na Blízkém východě vyklízí pole

Íránská krize vystřelila zlato na sedmileté maximum. Jeho hodnota překročila 1600 dolarů

DT24

Všichni pryč. Irácký parlament vyzývá cizí vojáky k odchodu ze země

  • Našli jste v článku chybu?

Byl pro vás článek přínosný?

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).