Menu Zavřít

Vesnice v rychlosti připojení k internetu stále zaostává za městem

25. 3. 2019
Autor: PNM International

Myslíte si, že je česká společnost připravena na práci z domova, neboli na tzv. home office? Rozhodně ne! Právě obyvatelé vesnic, kteří mají do práce složitější dojíždění a ocenili by z domova pracovat pořád, případně alespoň část týdne, si to díky pomalému internetu stále nemohou dovolit.

Mnohdy agregované a pomalé wifiny nejsou pro venkov dostatečnými

Česká vesnice to nemá těžké jenom z hlediska horší dopravní dostupnosti, náročnějšího přístupu ke službám a infrastruktuře, ale i kvůli tomu, že je doslova zanedbávaná i pokud jde o přístup k internetu. Připojení k internetu sice k dispozici na většině míst je, avšak ve výrazně horší kvalitě než ve městech. Snadno tak selžete, pokud si domluvíte videokonferenci s kolegy v práci; narazíte, i pokud potřebujete stahovat a odesílat velké balíky dat. Mnohdy je rychlost internetu závislá dokonce na dni v týdnu či na konkrétní hodině. A nedej bože mají školáci a studenti prázdniny. To je pak váš internet pomalý tak, že si můžete vzít dovolenou. Zejména ten, kdo bydlí v menších obcích vzdálenějších od větších měst, ví, o jak velký problém jde. Navíc není to jen o rychlosti. Za mnohem menší rychlost na vesnicích platíte výrazně větší částku za internet.

Českou „internetovou vesnici“ začíná od základu měnit kabelový internet AIM

Nespolehlivé, pomalé a agregované wifiny, často s FUPem, naštěstí začíná již i v českých obcích nahrazovat rychlý kabelový internet. Rychlejší internet na doma, i pro venkov, přináší poskytovatel AIM v spolupráci s CETIN. Díky tomu i české obce začínají zrychlovat a každý obyvatel některé z obcí by si měl ověřit, zdali je služba už i v jejich vesnici, a srovnat její cenu se stávajících měsíčním tarifem. Služba dokáže nabídnout rychlost až 400 Mbps. Ceny přitom mohou začínat již na 200 Kč měsíčně. Pokud u vás v obci kabelový internet AIM již je, využijte možnost vyzkoušet si jej na měsíc zdarma. Snadno tak srovnáte rychlost internetu i kvalitu služeb AIM jako providera. Až po této zkušební lhůtě se rozhodnete, jestli vám postačí tarif Internet Basic (200 Kč), nebo vsadíte na vyšší rychlosti programů Interet Letí 200 (350 Kč) a Internet Třístovka (400 Kč).

Města se naopak potýkají s problémem velké konkurence poskytovatelů připojení

Ve městech problém s dostupností rychlého internetu není, a přesto. Mnohdy si z příliš velké nabídky providerů právě z tohoto důvodu neumíme vybrat. Čím větší aglomerace, tím větší konkurence a tím složitější je pro zákazníka se zorientovat. Ten tak často vybírá pouze intuitivně. A intuice se ne vždy ukáže být dobrým rádcem. Typickým příkladem problematické aglomerace je pražský Chodov. Internetové připojení zde poskytují různé malé firmy i živnostníci, kteří s vidinou ziskového podnikání začali služby v této oblasti nabízet, ale nakonec to neukočírovali. Šetří se na zaměstnancích, a tak se tam mnohdy ani nedovoláte, abyste ohlásili poruchu připojení. Na poradenství tyto firmy nemají čas ani lidské kapacity, pokud jde o servis, počkáte si. Tyto firmy rovněž šetří, kde se dá. Typicky na nákladech na marketing. Jenomže tím se kruh uzavírá. Bez marketingu se zastaví příliv nových zákazníků, bez zákazníků nejsou finance třeba právě na již zmíněné vhodné personální náklady nebo na udržování a rozvoj infrastruktury. Řada těchto malých firem se pak dokonce uchyluje k „marketingu“ postaveném na hanění konkurence nebo na umělém vylepšování si svých facebookových profilů.

Jak tedy na internet na pražském Chodově?

Jaký internet Chodov si tedy zvolit? Podle hodnocení Googlu figurují žebříčku hodnocení velkých poskytovatelů připojení k internetu AIM a AirWaynet, oba s bodovým hodnocením 3,5. Následují Centrotel (hodnocení 3) a UPC (hodnocení 2,7). Jak si tedy vybrat vhodného poskytovatele připojení k internetu? Srovnejte si vedle sebe všechny možnosti a vyberte si favorita. Neváhejte však do dané firmy i zavolat a ptát se. Snadno si ověříte kompetentnost i ochotu personálu. A věřte, že obojí se bude hodit, jakmile se setkáte s prvními problémy připojení.
  • Našli jste v článku chybu?

Byl pro vás článek přínosný?

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).