Menu Zavřít

Utáhněte opratě Facebooku a YouTube, žádá většina Čechů

22. 3. 2019
Autor: PRAM consulting

Technologičtí obři Google nebo Facebook profitují na úkor umělců, jejichž díla masově šíří. Myslí si to nadpoloviční většina Čechů, kteří zároveň žádají silnější regulaci těchto firem. Vyplývá to z průzkumu agentury Harris Interactive.

Do klíčového hlasování evropských poslanců o podobě evropské směrnice o autorských právech zbývá několik dní. Jde tu o hodně. Reprezentanti osmadvacítky totiž rozhodnou, nakolik spravedlivě budou umělci, vydavatelé tisku a další tvůrci do budoucna odměňováni ze strany gigantů, kteří profitují z masového šíření jejich obsahu.

Podle většinového názoru Evropanů, Čechy nevyjímaje, toho přitom europoslanci pro ochranu autorských práv dosud mnoho neudělali. Přesněji řečeno, 54 % Čechů (a souhrnně 64 % Evropanů) věří, že Evropská unie v posledních 5 letech nepodnikla dostatečné kroky v oblasti regulace amerických technologických firem typu Facebook, Google, Apple nebo Amazon.

Šedesát pět procent Čechů považuje za nedostatečnou zejména snahu EU zajistit nestrannost informací, které se objevují na internetu a sociálních sítích. Šedesát jedna procent respondentů pak vnímá nedostatečně schopnost EU americké giganty působící na starém kontinentu řádně zdanit.

Výzkum společnosti Harris Interactive

BRAND24

O skutečných motivech těchto firem si totiž nedělají iluze, naznačil výzkum společnosti Harris Interactive realizovaný v únoru letošního roku na vzorku 6600 lidí starších 18 let z Česka, Francie, Německa, Řecka, Itálie, Polska, Rumunska a Španělska. Tři čtvrtiny Čechů (77 %) si podle něj myslí, že americké firmy provozující internetové platformy chrání vlastní ekonomické zájmy a nikoli zájmy veřejnosti. A 53 % tyto obry považuje dokonce za potenciální riziko pro šíření přesných informací v evropských zemích.

Řešení? Podle nadpolovičního počtu obyvatel Česka by stačilo, aby EU zavedla pravidla zaručující umělcům lepší smlouvy o šíření jejich děl na internetu, a tím i spravedlivější odměňování. 78 % Čechů (a dokonce 84 % Evropanů) také souhlasí se zavedením výnosové daně, jež by zasáhla právě americké technologické firmy profitující na území Evropské unie.
„Autorská díla jsou stavebním kamenem kulturních průmyslů a zároveň společnosti, která je postavená na sdílení informací a zábavného obsahu. Je v pořádku a zároveň nezbytné, aby autoři dostávali adekvátní odměnu od soukromých společností, které mají ze sdílení jejich děl ekonomický užitek,” řekl k problematice Jakub Nový, místopředseda profesního sdružení Svazu autorů a interpretů (SAI).

  • Našli jste v článku chybu?

Byl pro vás článek přínosný?

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).