Menu Zavřít

Siemens představí na MSV digitální budoucnost průmyslu

7. 10. 2019
Autor: Siemens

Expozice novinek a řešení společnosti Siemens na Mezinárodním strojírenském veletrhu (Pavilon P, stánek 16) už po jednašedesáté ukáže směr dalšího vývoje nejen v oboru obráběcích strojů a průmyslové automatizace, ale především průmyslové digitalizace. Na přehlídku veze nový systém pro CNC stroje Sinumerik One nebo chytrou motorku Honda CBR 600RR, využívají platformu MindSphere.

Pod mottem „Tvoříme digitální budoucnost průmyslu“ předvede Siemens v Brně svá řešení pro všechny kroky životního cyklu výrobku – od návrhu po servis. „V naší expozici chceme ukázat, že digitalizace je to nejlepší řešení pro firmy všech velikostí, které si chtějí dlouhodobě udržet konkurenceschopnost a růst. Digitalizace se stává nedílnou součástí všech oblastí průmyslové výroby a Siemens je připraven podpořit všechny, kdo chtějí svou budoucnost s digitalizací spojit,“ zdůrazňuje Eduard Palíšek, generální ředitel Siemens Česká republika a ředitel Operating Company Digital Industries.

Expozice Siemens uvede v české premiéře první digitálně nativní CNC systém Sinumerik ONE, a to v unikátním řešení pro výuku. Letošní expozice je převážně digitální, přesto nezapomíná na milovníky technických unikátů – její součástí bude i reálný závodní motocykl Honda CBR 600RR propojený s cloudovou platformou MindSphere, jejíž aplikace umožňují závodnici Petře Fuchsíkové optimalizovat styl jízdy. Nebudou chybět ani ukázky digitalizace závodů Siemens v České republice – ze závodů na výrobu elektromotorů ve Frenštátě pod Radhoštěm a v Mohelnici.

„Implementaci digitalizace předvedeme i na příkladu našich vlastních výrobních závodů. Chceme zákazníkům v českém průmyslu ukázat, že digitální továrna není abstraktní pojem, ale realita, ke které se mohou přiblížit v jakémkoliv stádiu rozvoje a bez ohledu na dříve aplikovaná izolovaná řešení,“ říká Tomáš Duba, ředitel obchodního úseku Motion Control Operating Company Digital Industries společnosti Siemens.

Životní cyklus stroje a výrobku

Osou expozice bude pět pracovních stanic s ukázkou Siemens řešení pro každou část životního cyklu stroje a výrobku. Od samotného návrhu stroje nebo linky, přes jeho optimalizaci, vyprojektování, uvedení do provozu a následný servis. Těchto pět kroků bude Siemens prezentovat i v reálném nasazení v praxi – ať již u zákazníků nebo v českých výrobních závodech Siemens. Siemens je jednou z mála firem, která svými produkty a řešeními dokáže pomoci v jakékoliv fázi výroby, navíc nabízí řešení, které celý systém systematizuje, zastřešuje a napojuje na internet věcí: cloudový systém MindSphere.

Česká premiéra Sinumerik ONE

V tuzemské ukáže Siemens poprvé nový systém pro CNC stroje Sinumerik One, který ztělesňuje zcela novou generaci řídicích systémů pro obráběcí stroje. Oproti předchozím verzím obsahuje jeho řídicí jednotka od samého počátku digitální dvojče – produkt je tak takzvaně digitálně nativní. Sinumerik ONE bude představen jako součást obráběcího stroje, který slouží pro výuku CNC obrábění.

Chytrá motorka a cloud MindSphere

Siemens ve své expozici vystaví unikátně upravený závodní motocykl Honda CBR 600RR, na kterém demonstruje výhody využití cloudové platformy MindSphere. „Její možnosti jsou téměř nekonečné a chceme ukázat, že se uplatní i mimo tradiční průmyslové prostředí. Záleží jen na fantazii každého uživatele, z jakých zařízení potřebuje nebo chce sbírat a analyzovat provozní data,“ vysvětluje Tomáš Duba.

Ať už během tréninku nebo při závodě sbírají čidla informace z motorky a jejího okolí – GPS souřadnice, nadmořskou výšku, rychlost, teplotu zadní pneumatiky či náklon motorky. Ve výsledku může jezdec vidět své chyby a nedokonalosti a zapracovat na nich při další jízdě. V současné době testuje chytrou motorku Petra Fuchsíková, která se v evropských amatérských závodech řadí mezi špičku v ženském šampionátu jezdců bez licence.

Virtuální zprovoznění a digitální dvojče

Přínosy virtuálního zprovoznění digitálních dvojčat demonstrují obráběcí stroje od firmy TOSHULIN, Škoda Machine Tool a TOS Varnsdorf. Siemens rovněž představí digitální dvojče balicího stroje od společnosti Viking Mašek, který se fyzicky nachází v novém Aplikačním centru pro výrobní stroje Siemens v Praze. Reálný stroj je připojen na cloudovou platformu Siemens MindSphere a pomocí aplikace Simatic Machine Monitor lze přímo nahlédnout do výrobních dat stroje. Předvedeny budou i kinematické funkce v prostředí TIA Portal, a to na ukázce vizualizace kinematiky a možností programování a testů bez nutnosti reálného stroje.

Nové trendy aditivní výroby

Nedílnou součástí všech digitálních dvojčat strojních zařízení i samotné digitální výroby jsou řešení ze softwarového portfolia Siemens Digital Industries Software (dříve PLM Software), včetně nových technologií, jako je aditivní výroba – 3D tisk. Ta umožňuje oproti konvenční metodě obrábění vytvářet složité tvary, které jsou běžnými metodami nevyrobitelné. Aditivní výroba přináší inovativní přístupy k návrhu, optimalizaci a simulaci (topologická optimalizace, simulace proudění), které výrazně zrychlují proces návrhu, což přináší významnou úsporu materiálu. Výsledný produkt je lehčí a současně zachovává pevnostní předpoklady. Současně klesá hmotnost výrobku, jeho cena a časová náročnost jeho konstrukce. Expozice Siemens zahrnuje ukázky tisku z hliníkové slitiny části nosné konstrukce experimentálního vozidla a 3D tisku plastu.
Servis strojů a dat

BRAND24

Oddělení Industry Services představí vlastní modulární aplikaci Condition Monitoring 2.0, která vznikla na základě požadavků zákazníků sledovat provozní stavy strojních zařízení. Letos přichází vylepšená o nové moduly a funkcionality – například detailnější pohled na výrobní data a analýzu výroby. K modulům zajišťujícím sběr provozních dat, správu uživatelů a správu nástrojů nově přibude i modul pro monitoring spotřeby energií a jejich management.

České výrobní závody Siemens uplatňují už řadu digitálních řešení v praxi. „Implementaci digitalizace předvedeme na našich vlastních továrnách. Chceme zákazníkům v českém průmyslu ukázat, že digitální továrna není žádný abstraktní pojem, ale realita, ke které se mohou přiblížit v kterémkoliv stádiu vývoje,“ vysvětluje Tomáš Duba. Mnoho českých výrobců již s digitalizací začalo, většinou však chybí páteřní systém, který by jednotlivá řešení propojil do jednoho celku a zajistil, aby spolu všechny dílčí systémy komunikovaly a spolupracovaly. Siemens představuje řešení této situace formou plánování a řízení výroby s MES a MOM systémy.

  • Našli jste v článku chybu?

Byl pro vás článek přínosný?

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).