Menu Zavřít

S Erikem Štefanovičem o digitalizaci, BIM a úspěšných projektech bytových domů

7. 10. 2019
Autor: DELTA

Skupina firem DELTA s hlavním sídlem v rakouském Welsu patří k vedoucím společnostem v oblasti architektury, projekce, stavebního a projektového managementu a IT na rakouském trhu. Velmi úspěšně si vede při plánování a projektové přípravě také na česko-slovenském trhu, na kterém funguje již 26 let.

Spolu s cirka 200 zaměstnanci a sídly v Rakousku, Čechách, na Slovensku a Ukrajině čerpá DELTA ze synergie svých mezinárodních zkušeností v oblasti stavebnictví. Coby poskytovatel komplexních služeb doprovází DELTA své klienty již více než 40 let celým stavebním projektem – od architektury až po kolaudaci. Erik Štefanovič, jednatel DELTA Česká republika vysvětluje, proč již dávno patří digitalizace, BIM a rezidenční výstavba do standardních služeb v portfoliu DELTA.

Z malé architektonické kanceláře jste se vyvinuly do mezinárodní skupiny firem, jež je expertem na pozemní stavitelství ve čtyřech zemích Evropy. Jak se z menší architektonické kanceláře v Rakousku stala mezinárodní skupina s nesmazatelnými úspěchy na poli projektového řízení staveb, implementace BIM či rezidenční výstavby?

DELTA byla založena v roce 1977 coby architektonická kancelář v Horním Rakousku, rakouská expanze začala otevřením sídla ve Vídni. Významnými regionálními pokroky v rozvoji bylo otevření sídel v ČR, na Slovensku a na Ukrajině. Obsahově se DELTA vyvíjela od architektonické kanceláře ke generálnímu projektantovi a později také ke stavebnímu managementu a celkové koordinaci projektů.

V roce 2000 se přidalo také založení vlastní IT dceřiné společnosti DELTA Netconsult, která naše služby podporuje právě v digitalizaci a efektivním managementu dat formou komunikační platformy Datenpool při koordinaci a řízení stavebních projektů včetně zavedení BIM do úseku projekce. Naší hlavní doménou byly zejména průmyslové stavby a obchodní domy, ale také stavby z oblasti zdravotnictví, školství, turismu nebo zábavy. V posledních letech se k tomu přidaly také úspěchy na poli projektové přípravy a realizace bytových a rezidenčních projektů.

DELTA se cítí být poskytovatelem komplexních služeb, které doprovází své klienty osobně pestrou škálou služeb napříč stavebním projektem. Co konkrétně to znamená pro Vaše klienty?

Pokud za námi přijde klient s konkrétním přáním, jsme z principu schopni tyto projekty kompletně převzít a úspěšně realizovat. Převezmeme na sebe odpovědnost nejen za architekturu, projekci, techniku budovy a statiku, ale také za celkový projektový management, tedy celkovou koordinaci stavby až k finálnímu předání klientovi k užívání. Mnoho těchto služeb jsou k dispozici přímo od našich specialistů, specifické služby jsme schopni zajistit buď sami nebo s pomocí partnerských firem na základě osvědčené spolupráce.

Digitalizace momentálně proniká téměř všemi oblastmi našeho života, odvětví stavebnictví není samozřejmě žádnou výjimkou. 360 stupňová vizualizace či virtuální realita je pro stavební projekty využívána již dlouho. Jak se k tomuto rozvoji stavíte Vy?

V základě velice pozitivně! Už je běžnou praxí, že dokážeme architektonický návrh projektu ukázat klientovi pomocí 3D brýlí a nabídnout mu tak možnost rozhodovat o změnách v jeho budoucím objektu, ještě ve fázi projekce, tedy bez nutnosti bourání, časových skluzů, prodražených nákladů. To mu umožní fundovanější rozhodnutí o jeho vlastní budově, neboť si ji může nejdříve virtuálně projít, dlouho předtím než je fyzicky postavena.

Důležité je ale zmínit, že pokud se firma otevře digitalizaci, je nutné, aby se nepřestala soustředit na člověka, neboť o toto soustředění je možné rychle přijít. Proto u našich digitálních opatření dbáme velmi citlivě na to, aby v centru stála partnerská projektová kultura a dobrá spolupráce jednotlivých členů. Coby mezinárodní skupina firem se musíme mezioborově a mezikulturně propojovat, aby bylo pro klienta dosaženo co nejlepšího výsledku při vývoji projektu. Tedy musí být nastolena určitá rovnováha mezi digitálními možnostmi a osobním kontaktem.

Aktivně nabízíte při vývoji projektu a projekci Building Information Modeling. Pro skupinu BMW zpracováváte dokonce standard BIM 5D. Model rozšířený o aspekty času a financí. Jakým konkrétním způsobem přispívá BIM k lepší kvalitě stavebního projektu?

Jsme přesvědčeni, že se jedná o technologii budoucnosti, neboť BIM je více než pouhý 3D model stavby. Jedná se o celkový společný model celého realizačního a projektového týmu, o nový způsob komunikace, sdílení dat a flexibilitu, která přináší klientovi jednoznačně časovou úsporu v projektové fázi, celkově ve financích a především v konečné kvalitě, která se projeví i v období provozu budovy díky kvalitní projektové dokumentaci s aktuálními daty pro případ rekonstrukce apod. Zmíněné nasazení 3D brýlí a virtuální procházka budovou, jednotlivými místnostmi, dávno předtím, než je budova postavena, jsou již třešničkou na pomyslném dortu.

BRAND24

Vloni jste úspěšně oslavili 25 let na českém trhu, otevřeli tři nové pobočky v rakouském Fishamendu, v Praze a ukrajinském Lvově, obhospodařili cirka 300 projektů. Co patří mezi Vaše nejbližší výzvy?

Přeji si, aby DELTA nadále dokazovala své úspěchy na poli projektového managementu při řízení stavebních projektů, kterým je v Čechách proslulá. Nejbližším cílem je rozšíření našich služeb v oblasti bytové výstavby také na český trh. Rádi bychom zkušenosti z našich úspěšných projektů ať už zmíním Althan Park či bytový dům Traviattagasse ve Vídni či celá čtvrť „Domů pro život“ v Aspernu na okraji Vídně či bytový dům Steinhaus v Horním Rakousku, který dokonce získal certifikát DGNB, přinesli také českým klientům.

Všechny tyto rezidenční projekty prokazují, že i v této oblasti výstavby máme nejen v Rakousku, ale i v Čechách či na Slovensku co nabídnout. A moje osobní vize je, aby se nám nadále dařilo do projektů prosazovat tzv. partnerskou projektovou kulturu a prosazovat stavění v týmu. Abychom dokázali v českém stavebnictví věnovat více energie na hledání řešení místo nesmyslného hádání a hledání viníka.

  • Našli jste v článku chybu?

Byl pro vás článek přínosný?

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).