Menu Zavřít

Pronajaté auto vás může vyjít levněji než vlastní

16. 9. 2019
Autor: Driveto

Dvě třetiny Čechů si pořizují vozy maximálně za 200 000 korun. Volí tedy často starší auta. Ta ale mohou způsobit nemilá překvapení v podobě poruch a oprav. Nové auto si podle statistik pořizuje jen čtvrtina lidí. Přitom radost z nového vozu můžete mít i v případě, že si ho dlouhodobě pronajmete. To vyzkoušela už více než tři procenta motoristů.

Vyplývá to z nedávného průzkumu agentury Behavio pro společnost Driveto, která dlouhodobý pronájem aut na českém trhu nabízí od roku 2018.

V příštích třech letech o změně auta uvažuje 35 procent Čechů, desetina jej ale nechce vlastnit. S tím, že jim vůz nebude patřit, nemá problém více lidí, stále je ale ovlivňují některé mýty, které se kolem dlouhodobých pronájmů vytvořily.

Mezi hlavní patří iluze, že pronajaté auto vyjde vždy dráž. Pokud si ale do měsíčního nájmu rozpočítáte náklady na garanční servis, pravidelnou údržbu, pojištění nebo zimní pneu, vyjde vám, že mnohdy zaplatíte méně než při pořízení vlastní ojetiny. Starší auta vyžadují většinou více servisních zásahů než nové vozy. Při nákupu ojetiny navíc není jisté, jestli nemá skryté vady, které se projeví až po čase a mohou znamenat i větší výdaj. Podobné nepříjemnosti mohou pak vůz se zdánlivě lákavým poměrem cena/výkon proměnit v nekonečnou sérii výdajů za opravy. Tomu se s dlouhodobě pronajatým vozem vyhnete. Navíc, pocit bezstarostnosti u pronájmu je pro mnoho lidí k nezaplacení.

Lidé se také někdy obávají, že kvůli nenadálým událostem nebudou moci platit měsíční nájem. Přitom existuje služba Driveto Klub, u které je možné auto kdykoliv bez pokuty vrátit. Tím se podstatně liší od běžných operativních leasingů.

BRAND24

Obavu není třeba mít ani při vracení vozu. Většina závad nebo například znečištění interiéru dětmi lze snadno vyřešit po dohodě s technikem firmy, od níž máte auto půjčené. Spoluúčast v případě větších poškození se pohybuje kolem pěti procent, což je běžná výše u havarijních pojistek.

Auto, které se vám líbí, můžete mít velmi rychle doma. Například Driveto Klub slibuje, že ho poskytne do tří dnů. Nyní si můžete pořídit třeba vůz Hyundai i30 Kombi Trikolor komfort 1.4 T-GDI, 103 kW za měsíční nájem 6 490 Kč bez DPH. V této ceně je roční nájezd 20 000 kilometrů, zimní i letní pneumatiky a jejich výměna i uskladnění, kompletní servis vozu a havarijní pojištění s 5 % spoluúčastí. Jde to navíc bez složité finanční nebo administrativní byrokracie. Stačí vám jen dva doklady – řidičský a občanský průkaz.

  • Našli jste v článku chybu?

Byl pro vás článek přínosný?

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).