Menu Zavřít

Podnikání s s.r.o. s sebou přináší mnohé výhody

19. 11. 2018
Autor: PNM International

Jestliže už nějaký ten pátek podnikáte jako osoba samostatně výdělečná činná, možná je čas začít přemýšlet nad tím, že byste si založili firmu. Společnost s ručením omezeným je jednoduchou formou podnikání, a navíc proces jejího vzniku pro vás nemusí být nikterak složitý.

Proč si založit s.r.o.?

Společnost s ručením omezeným, jak samotný název napovídá, vás chrání v případě finančních problémů. Za závazky společnosti ručíte pouze do výše nesplaceného vkladu, pokud jste společníky, případně ručíte za porušení zákonných povinností, pokud jste jednateli. Živnostníci naopak ručí veškerým svým majetkem, což se může pro některé z nich stát likvidační.

Jako firma máte větší šance na získání hodnotnějších, větších zakázek. Už jen z toho prostého důvodu, že jste právnickou osobou. Existují totiž výběrová řízení, kam se s „pouhou“ živností zkrátka nemůžete přihlásit, byť byste zakázku zvládli sebelépe.

Z hlediska daňového, případně účetního jde o to, že živnostníci podléhají povinnosti odvádět zálohy na pojištění a platit daň z příjmu. Právnické osoby však ze zisku neplatí pojištění, nýbrž jen daň z příjmů a v případě, že si společníci navzájem vyplatí zisk, platí se pouze srážková daň.

K dalším důvodům, proč založit s.r.o. a nefungovat nadále jako OSVČ patří jistě i důchodová problematika.

Založení s.r.o. nechte jiným

Pokud vás od založení s.r.o. dělí jen strach ze samotného procesu vzniku společnosti, vězte, že veškerou administrativu, čekání a obíhání úřadů a bank můžete s klidem přehodit na jiné. A představte si, že i tak na první pohled složitá věc jde vyřídit online. Na webové stránce https://www.zalozenifirmyonline.cz/online-zalozeni-spolecnosti/ najdete formulář, který vás přiblíží k vašemu snu mít firmu. Potom, co pečlivě vyplníte požadované informace, se automaticky vygenerují dokumenty podstatné pro založení společnosti. Takže plné moci, zakládací listiny a podobně. A teď si představte, že vznik, tedy zápis do obchodního a živnostenského rejstříku, probíhá zpravidla do pěti dnů ode dne, kdy doručíte vámi podepsanou dokumentaci. Tak jednoduché a rychlé to celé je, když se svěříte do rukou odborníků.

  • Našli jste v článku chybu?

Byl pro vás článek přínosný?

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).