Menu Zavřít

Nebankovní půjčky prolamují svou neblahou pověst

18. 2. 2019
Autor: AsisTeam s.r.o.

Ještě nedávno bylo spojení nebankovní půjčky téměř sprostým slovem. Lidé se na ně dívali skrz prsty a žili v představě, že každý, kdo si vezme takový úvěr, se dostane do potíží. Dnes je situace naštěstí jiná. I občané ČR už pochopili, že nejen přes banku vede cesta k penězům.

Ne že by všechny nebankovní půjčky byly zcela bezpečné. Vždy záleží na konkrétním poskytovateli a žadateli. Je-li člověk zodpovědný a vezme-li si úvěr, který bude schopen bez potíží splácet, má vyhráno.

Českému trhu s úvěry pomohla hlavně novela zákona

Situaci s nebankovními úvěry napomohla hlavně novela zákona, která vešla v platnost na konci roku 2016. Podle ní musí mít všechny nebankovní subjekty poskytující spotřebitelské úvěry licenci ČNB. Tato povinnost významně zredukovala počet nebankovních poskytovatelů a ve velké většině případů se vyfiltrovali právě ti, kteří často přiváděli klienty do problémů. Český úvěrový trh se pročistil, a pokud si dnes vezmete nebankovní půjčku, máte aspoň trochu jistotu, že jde o solidního poskytovatele. Posvětila ho ČNB.

Nebankovní úvěry mají hlavně jednu podstatnou výhodu

Lidé mají zafixováno, že získat nebankovní úvěr je jednodušší než v bance. Nevyžadují po vás přece potvrzení příjmu, ručitele a další formality. Po pravdě řečeno, tohle nemusí být vždy úplně pravda. I nebankovní poskytovatel po vás při vyšší půjčce může žádat potvrzení, kterým si utvrdí vaši schopnost splácet. Dělá to pro ochranu sebe i vás.

BRAND24

Vyřízení je však celkově jednodušší. Nebankovní půjčky ihned si lze domluvit online nebo třeba SMS zprávou. V tomhle banky dost zaspaly a i v 21. století vás budou nutit chodit na pobočku.

Nebankovní sektor je bohatý

Nejznámější jsou rychlé malé úvěry, které nabízí kdejaký nebankovní poskytovatel. Seženete u nich ovšem i vyšší půjčky na bydlení, úvěry přizpůsobené na míru podnikatelům či konsolidace půjček. Banky se nemají čím chlubit, nic moc navíc nenabízí.

  • Našli jste v článku chybu?

Byl pro vás článek přínosný?

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).