Menu Zavřít

Můžeme od nového roku očekávat zdražení povinného ručení?

12. 11. 2018
Autor: Yespojištění.cz

Povinné ručení se díky mnoha změnám v pojišťovnictví bude nejspíše nadále zdražovat. Nejvíce toto zdražení pocítí řidiči, kteří mají časté pojistné události. Níže přinášíme několik faktorů, které cenu povinného ručení do budoucna ovlivní nejvíce.

Škodní průběh pojištění

I nadále bude pro povinné ručení 2019 platit, že čím rizikovější řidič, tím dražší bude cena povinného ručení. Rizikovost neboli škodní průběh pojištění se nejvíce promítá do takzvaných bonusů u povinného ručení. Jedná se o slevy na pojistném, které se pojišťovnou udělují za určité období bez nehody, a po způsobení pojistné události se naopak odečítají. Stejně tak je vyšší cena povinného ručení určitou ochranou pojistitele před tím, že by pojištění nebylo řádně hrazeno.

Zvyšující se nehodovost

Cílem povinného ručení je uhradit škodu na zdraví či majetku, která byla způsobena pojištěným vozidlem jiné osobě. Výše pojistného vychází z mnoha statistických údajů, které udávají kde, kdy a kolik nehod bylo způsobeno. Kvůli neustále zvyšující se nehodovosti, rostou i ceny povinného ručení, přičemž již v roce 2018 došlo ke zvýšení cen o více než 3 %.

BRAND24

Nárůst cen náhradních dílů

Cena povinného ručení se kromě několika přímých faktorů odvíjí též od cen náhradních dílů či sazeb autoservisů. Tím, že se tyto ceny neustále zvyšují, nepřímo ovlivňují i výši pojistného na povinné ručení.

Kde povinné ručení sehnat od nového roku výhodně?

Pojistné produkty se neustále vyvíjí a již v současné době lze povinné ručení sjednat rychle z pohodlí domova s pomocí takzvaných online kalkulaček. Srovnání a uzavření pojištění online je zpravidla mnohem efektivnějším řešením, kdy je zákazníkovi rovněž nabídnuta dodatečná sleva za online sjednání.

  • Našli jste v článku chybu?

Byl pro vás článek přínosný?

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).