Menu Zavřít

Je to tak, nové byty jsou levnější než ty staré

22. 10. 2018
Autor: GARTAL

Koupě bytu je investicí na mnoho let nebo taky pro několik generací. Protože se u nás díky opatřením ČNB neustále zdražuje půjčení peněz na koupi nemovitosti, je třeba jednat rychle. Pokud máte dostatek financí, nebo máte díky svým příjmům šanci na hypotéku, neváhejte a byt si kupte hned. Prvním rozhodnutím, před kterým stojí zájemce o koupi bytu, je rozhodnutí, zda koupit starší a investovat do jeho rekonstrukce, nebo si vybrat raději byt úplně nový, nebo zrekonstruovaný od developera.

Připadá vám titulek paradoxní? Přesto je to pravda. Nové byty skutečně jsou levnější. I když pořízení staršího bytu vás obvykle vyjde o několik set tisíc levněji než byt v novostavbě v podobné lokalitě, jeho proměna ve skutečně komfortní bydlení není levnou záležitostí. Navíc ji ani neuděláte ze dne na den.

Při koupi nového bytu zaplatíte, a buď se stěhujete hned, nebo jen počkáte na kolaudaci. Můžete tak ukončit pronájem současného bytu nebo ho prodat a nastěhovat se. Při koupi rekonstruovaného staršího bytu budete muset nejdřív zjistit skutečný stav bytu, a to nejlépe ještě před podpisem smlouvy. To znamená, že si musíte najít a zaplatit nějakého experta – stavaře, který zkontroluje, zda stav bytu odpovídá tomu, co je ve smlouvě, a zda se například pod zcela novou výmalbou neschovává plíseň, případně jestli elektrické rozvody nejsou dezolátním stavu.

Když si ověříte, že byt nemá skryté vady, odhodláte se podepsat smlouvu a zaplatit ho, musíte najít někoho, kdo vám vyprojektuje rekonstrukci a provede tzv. stavební průzkum. Ten zjistí, z jakého materiálu byl byt postaven, kde jsou rozvody, zda nepotřebují výměnu, jaké jsou statické parametry zdí, ale i podlahy, co jde zatížit a jak. Zatímco projektant či architekt bude pracovat na dokumentaci, vy se připravte na papírování. Pokud děláte větší rekonstrukci, budete potřebovat ohlášení, nebo stavební povolení. V případě zásahu do společných prostor také souhlas sdružení vlastníků. Naopak, chcete-li v panelovém domě jen vyměnit původní umakartové jádro, povolení ani ohlášení potřebovat nebudete. Když ale plánovaná rekonstrukce zasáhne do nosných konstrukcí, bude ovlivněna požární bezpečnost, nebo se změní vzhled a užívání stavby, povolení je nutné. Noční můrou je rekonstrukce v památkově chráněných objektech. I když rozhodnutí stavebního úřadu ze zákona potřebovat nebudete, slušností je informovat sousedy, co budete dělat a jak dlouho se budou cizí lidé pohybovat po domě.

BRAND24

V okamžiku, kdy máte všechna povolení, můžete začít stavět. Můžete, ale často nezačnete, protože nejsou lidi. Stavebních firem je řada, ale mnohé odmítají zakázky, protože u nás není dost kvalifikovaných řemeslníků. Pokud překonáte i toto úskalí, najděte si ještě stavební dozor, který dohlédne, že je vše tak, jak má být. Počítat musíte i s vyššími cenami za stavební práce než ještě třeba před dvěma lety. Další důležitou položkou je výběr materiálu. Můžete ho sice objednat přes stavební firmu, ale ne vždy je to výhodné.

V bytě se ještě nekoplo, ale vy už jste museli zaplatit prohlídku před jeho koupí, stavební průzkum, projekt a stavební dozor. Takže v novostavbě nebo developerem zrekonstruovaném bytě už se pohodlně bydlí, vy pořád ještě platíte nájemné, nebo blokujete svůj původní byt tak, že ho nelze prodat. Náklady tak rostou a rostou a už dávno překročily cenu bytu nového. A to jsme nezapočítali nic za váš čas a nervy, které rekonstrukci obětujete. Koupě nového bytu se tak jednoznačně vyplatí. 15.10 a 15.11 na našem webu gartal.cz naleznete hned dva velké projekty s novými byty.

  • Našli jste v článku chybu?

Byl pro vás článek přínosný?

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).