Menu Zavřít

Jaké jsou výsledky třídění a recyklace odpadů ČR za rok 2018 a jaká je dostupnost kontejnerů?

8. 7. 2019
Autor: PNM International

Obyvatelům ČR se třídění odpadů dlouhodobě skvěle daří. Už několik let se držíme na špičce evropských žebříčků. Jak jsme dopadli v minulém roce? A jak jsme na tom s pokrytím území sběrnými nádobami a kontejnery?

Počet kontejnerů a sběrných nádob v ČR

Pojďme se nejprve podívat, jak jsme na tom s dostupností kontejnerů. Právě ta má totiž na naše úspěchy v třídění odpadů velký vliv. Jak tedy mluví čísla?

Na území ČR se v roce 2018 celkově nacházelo 413 089 kontejnerů a sběrných nádob. Slušné číslo, a ještě lepší zprávou je, že je jich stále více.

To znamená, že v přepočtu na průměrnou vzdálenost to máme k třídicím nádobám pouhých 91 metrů. Ještě v roce 2016 byla přitom průměrná docházková vzdálenost k barevnému kontejneru 96 metrů. Za dva roky je to slušný pokrok, který značně zvyšuje náš komfort pro třídění odpadů.

A jaký vliv má v ČR nadstandardní dostupnost barevných kontejnerů na samotné třídění odpadů?

Jak dopadlo třídění a recyklace odpadů v roce 2018?

Z hlediska třídění plastů, papíru, skla, kovů a nápojových kartonů do sběrných nádob máme zatím největší rezervy v třídění nápojových kartonů.

Z celkového objemu se jich podle údajů uvedených na Samosebou.cz vytřídilo a zrecyklovalo pouze 25 %. To je škoda, protože právě nápojový karton obsahuje až 75 % opravdu kvalitního papíru. Ten bychom mohli před jeho nevratnou likvidací při správném třídění využít díky recyklaci ještě 5 až 7krát.

Trochu lépe jsme na tom s recyklací vytříděných kovů – těch zrecyklujeme 60 %. Za horší výsledky může menší dostupnost šedých kontejnerů, jejich počet však rychle narůstá.

Co se týká plastů, skla a papíru, tak tam patříme mezi premianty a můžeme se pochválit – v roce 2018 se nám podařilo:
• vytřídit 225 000 tun papíru;
• zrecyklovat 139 000 tun vytříděného skla;
• zrecyklovat 149 000 tun vytříděných plastů.

V každé z výše uvedených tříděných komodit byl zaznamenán nárůst v rozmezí 6 000 až 10 000 tun oproti roku 2017!

BRAND24

Třídit odpad se vyplatí

Pojďme se podívat ještě na jedno zajímavé číslo. Tříděním papíru se nám podařilo v minulém roce zachránit 2 228 978 stromů, které by vyrobily na rok kyslík pro 20 373 lidí.

Pokud se podíváme na třídění odpadu za posledních 22 let, jen v ČR jsme ušetřili 360 kilometrů čtverečních naší přírody. A to už něco znamená!

  • Našli jste v článku chybu?

Byl pro vás článek přínosný?

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).