Menu Zavřít

Jak je to s půjčováním auta do zahraničí? Zjistili jsme, co nabízí jedna autopůjčovna v Praze

11. 11. 2019
Autor: PNM International

Lidé, kteří si chtějí půjčit auto na cestu na dovolenou, se mezi zákazníky autopůjčoven vyskytují velmi často. Spolu s nimi tam obvykle potkáte ještě ty, co shání luxusní auto pro nevěstu na svatbu, nebo firmy, které hledají reprezentativní vůz, aby udělaly dojem na obchodní partnery. Jenže zatímco svatby a návštěvy partnerů se obvykle konají v naší republice, při cestě na dovolenou se vyjíždí do zahraničí. Je to u auta z půjčovny problém?

Na cestu po naší malebné zemi si Češi auto příliš často nepůjčují. Důvody jsou nasnadě. Nebudou se pohybovat tak daleko od domova, takže kdyby se vyskytly problémy, může pro ně přijet nějaký známý. Kromě toho není žádný problém s jazykem. Protože, ruku na srdce, kdo z vás by zvládl v angličtině vysvětlit odborníkovi na asistenční lince, že vám upadl výfuk?

Jet do zahraničí v půjčeném autě je bezpečnější

Hlavním důvodem, proč si vypůjčit vůz na cestu do zahraničí, je tedy bezpečnost. Když si totiž půjčíte auto v dobrém stavu, riziko podobných potíží je mizivé. Spousta autopůjčoven se chlubí tím, že půjčují pouze nové vozy, a když se ještě navíc zaměříte na auta, která nejsou stará, můžete odcestovat úplně v klidu. Navíc s klimatizací, navigací a spoustou dalších praktických technologií, jež dnešní nové vozy obsahují.

Pokud se rozhodnete vydat na dovolenou za hranice v půjčeném autě, musíte si auto půjčovat už s touto myšlenkou na paměti. Ne všude jsou totiž podmínky stejné pro tuzemské i zahraniční využívání.

Poplatek za jízdu mimo ČR? Tomu se vyhněte!

Dříve bylo naprosto běžné vyžadovat po zákaznících speciální příplatek za to, když se vydali do zahraničí. V současné době se situace pomalu, ale jistě mění. Abychom tuto skutečnost ověřili, vydali jsme se do jedné z pražských autopůjčoven. Vybrali jsme si autopůjčovnu OneTwoGO z Prahy, která má pobočku i na pražském letišti. Její služby využívají i vážení lidé a firmy (například cestující z koncernu VW, kteří z letiště cestují do Škodovky), a tak jsme nabyli domněnky, že tady se dočkáme férových služeb. Mýlili jsme se, nebo ne?

Prvním příjemným překvapením byl fakt, že za cestu do zahraničí se nic nepřiplácí. S půjčeným autem si můžete jet kamkoli, půjčovna by to ale každopádně měla vědět. V ceně je jen dálniční známka pro ČR, takže například na rakouské dálnice si budete muset známku pořídit sami. Zato asistenční služba v rámci havarijního pojištění platí po celé EU. Navíc se OneTwoGO chlubí, že v případě problémů je dobré zavolat jim, protože jsou schopni vám pomoci. Tohle jsme naštěstí testovat nemuseli, celá naše cesta do rakouských Alp a zpět proběhla bez problémů.

Jak je to s najetými kilometry?

Většina autopůjčoven má nějaký limit na kilometry najeté za den. Dává to smysl, budete-li jezdit více, auto více opotřebujete, a tak budete muset doplatit.

Po pravdě řečeno, z omezení kilometrů na webu autopůjčovny OneTwoGO jsme byli původně trochu zklamaní. Když si tam rozkliknete ceník, nahoře se píše 200 km/den, což je dost málo. Při rezervaci jsme ovšem dostali na výběr tarif LIMIT (200 km/den) nebo COMFORT (400 km/den). Jelikož jsme měli v plánu jet jeden den do Rakouska, tam chodit víceméně pěšky a pak za pár dní jet zpět, bylo jasné, že během jednoho dne ujedeme více než 400 km. Nedělejte si ale starosti, protože limit kilometrů se počítá za celou dobu, kdy máte vůz zapůjčený. My ho měli na 4 dny, což znamená při tarifu COMFORT limit 1600 km. Jak si je rozdělíte do jednotlivých dnů, je jedno. Do tohoto limitu jsme se tedy vešli a nemuseli nic připlácet. Pokud víte, že se do omezení nevejdete, je lepší domluvit se předem než doplácet zpětně.

Jak probíhá samotné vypůjčení?

Auto si vyberete a zarezervujete na webu (mimochodem, mají tam i kategorii pro ženy, což nás celkem pobavilo, protože za volant Ferrari California bychom své něžné polovičky rozhodně neposadili). Tam si volíte i datum a místo, kam vám vůz mají dovézt. Po Praze a do 30 km od Prahy auta dováží zdarma, vy tedy nemusíte nikam jezdit. Navíc se půjčovna chlubí tím, že funguje NONSTOP, takže vám auto doveze klidně v 6 ráno, abyste mohli brzy vyjet. My jsme se chtěli trochu vyspat, nechali jsme si ho přivézt na devátou, na místě byli ještě o čtyři minuty dřív. Prý jsou schopni vůz dovézt na místo do hodiny od sjednání, ovšem já jsem typ člověka, co má radši vše zařízené s předstihem, takže toto jsme netestovali.

Před vypůjčením budete muset zaplatit cenu půjčovného a k tomu ještě zálohu, kterou vám pak vrátí. Její výše se odvíjí od typu vozidla, bývá od 10 000 do 100 000 korun. Stálí klienti mají zálohu nižší, jestli si ale půjčujete poprvé jako my, musíte ji zaplatit celou.

K zapůjčení dále potřebujete řidičský průkaz a občanský průkaz nebo pas, což je zřejmé. Málokdo vám ale sdělí, že jsou třeba také jejich kopie! Autopůjčovna si je bude chtít nechat, takže pokud nepřijdete přímo do jejich sídla, kde si kopii zhotoví, mějte ji připravenou. A originální doklady také, do těch budou chtít nahlédnout.

Auto nám přivezli s plnou nádrží a byli jsme upozorněni, ať si vůz ještě vyfotíme, než s ním vyjedeme, abychom se případně nemuseli dohadovat, zda už něco tak bylo, nebo jsme to způsobili my. To je skvělá rada a doporučujeme vám ji, ať už zvolíte jakoukoliv autopůjčovnu.

BRAND24

Jak důkladná kontrola vás čeká při vrácení vozu?

S čistým svědomím mohu říci, že se nám s vozem nic nestalo, ani se nám uvnitř nic nevylilo, vrátili jsme jej v původním stavu. Limit kilometrů jsme také dodrželi, zřejmě jsme byli jedněmi z bezproblémových zákazníků. Zálohu, kterou jsme platili v hotovosti, nám při předání vozu zase v hotovosti vrátili. Pracovník autopůjčovny si auto prohlédl jen velmi zběžně, řekl nám, že kdyby ještě zjistili nějaké potíže, ozvou se. Neozvali.

Celkově jsme se službami autopůjčovny OneTwoGO byli spokojení a vypůjčení auta na cestu do zahraničí můžeme jen doporučit. Je tu pouze jeden háček. Pokud jedete někam dál, třeba do Francie, s největší pravděpodobností se nevejdete do limitu kilometrů. V takovém případě vám jsou ceníky transparentně uvedené na webu k ničemu, budete muset požádat o individuální cenovou kalkulaci a pak porovnat ceny s konkurencí. Na druhou stranu, jak se uvádí na webu autopůjčovny OneTwoGO jako odpověď na otázku „Jste nejlevnější autopůjčovna v Praze?“: Jste tak bohatí, abyste si mohli kupovat levné věci? Nesledujte jen cenu… Možná budete překvapení, až vám OneTwoGO v ceně nabídne autosedačku či jiné benefity a to už je pak nabídka velmi zajímavá, i když cena může být malinko vyšší než u konkurence. U všech půjčoven takové jednání rozhodně standardní není.

  • Našli jste v článku chybu?

Byl pro vás článek přínosný?

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).