Menu Zavřít

Česko v číslech - netradiční investice jsou na vzestupu

23. 4. 2019
Autor: Dark Side

Mladí muži riskují, nejvíce se investuje do nemovitostí a půdy.

Ve výzkumech tradičně vychází, že nejvíce riskují mladí muži - 29 % z nich dává přednost vyššímu riziku a vyšším výnosům, u žen je to jen 13 %. K vyššímu riziku s vyšším výnosem jsou shovívavější lidé s vysokoškolským (25 %) a středoškolským (24 %) vzděláním než lidé se základním vzděláním (16 %) a vyučením (18 %).

Z proběhlých průzkumů vyplynulo, že Češi investují vyšší částky do nemovitostí a půdy. Naopak do rizikovějších možností investují méně. Částku do 10 tisíc investuje cca 30 % Čechů, částku od 10 do 50 tisíc dalších 27 % a 50 tisíc a více investuje přibližně 22 % Čechů.

Mince a medaile = jistota a exkluzivita

Nejvíce roste zájem lidí o investiční a pamětní mince. Dokazují to statistiky České národní banky. Ta v roce 2018 vydala 2,7 milionu pamětních mincí. Větší zájem o investice do drahých kovů potvrzuje i Česká mincovna, stejně tak i řada aukčních domů. „Z hlediska investora je zajímavá výnosnost případné investice do nákupu medailí. Dá se přirovnat nejlépe k investici do uměleckých předmětů, jako jsou obrazy a podobné. Jejich pořizovací cena je vyšší, ale výnos z prodeje bývá po několika letech mnohonásobný,“ říká Vladimír Pikora, hlavní ekonom poradenské společnosti Next Finance.

Zhodnocení zlatých nebo stříbrných mincí se odvíjí od ceny drahých kovů. Například zlatu se v poslední době daří. O budoucí ceně rozhoduje jedinečnost, a tedy i limitované množství vydané v dané sérii. Z investičního hlediska představují lepší zúročení mince jubilejní, ty jsou navíc vydávány v omezených sériích, a jakmile jsou vyprodány, vstupuje do hry poptávka, která žene jejich ceny nahoru,“ doplňuje Pikora.

Kniha Muži 28. října - netradiční investiční možnost

Kromě běžných investic se nabízí i netradiční cesta. Skloubením numismatických, bibliografických a filatelistických unikátů vznikla například ojedinělá sběratelská edice knihy „Muži 28. října“, která byla vytvořena ke 100. výročí samostatnosti České republiky.

Kniha Muži 28. října

Kniha Muži 28. října

Kniha obsahuje poutavý příběh mužů, kteří stáli u zrodu republiky, z pera Pavla Černého, předsedy Spolku Antonína Švehly. Ten vzdává hold především významným osobnostem domácího odboje: Františku Soukupovi, Vavro Šrobárovi, Antonínu Švehlovi, Jiřímu Stříbrnému nebo Aloisi Rašínovi.

„Listy knihy jsou ručně vyrobeny v manufaktuře ve Velkých Losinách, použité tiskové technologie sahají od nejstaršího knihtisku až k nejmodernějšímu digitálnímu tisku. Obálka je vyrobena z dubového dřeva a hřbet je potažen kůží z marockých koz. Dle přání konkrétního zákazníka je dozdobena ryzím zlatem a drahými kameny – vltavíny a nebo českými granáty. Kniha je dále doplněna raritním poštovním známkovým aršíkem a medailemi s portréty mužů 28. října z 24karátového zlata ražené tzv. hlubokým reliéfem,“ osvětluje duchovní otec projektu, medailér a zlatník Slavomír Primák.

BRAND24

Na tvorbě sběratelské kolekce pracovaly desítky českých umělců a řemeslníků. Při výrobě knihy byl kladen velký důraz na specifické detaily, byly použity tradiční postupy a dnes již mnohdy nepoužívané výrobní technologie.

„Celá sběratelská edice „Muži 28. října“ obsahuje knihu, certifikáty, medaile, lupu a speciální kožené rukavice. To vše je uloženo v ručně vyrobeném kufru potaženým jemnou teletinou,“ doplňuje Primák.

  • Našli jste v článku chybu?

Byl pro vás článek přínosný?

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).