Menu Zavřít

Británie představí na EXPO 2020 interaktivní Pavilon poezie

20. 1. 2020
Autor: Archiv

Britský pavilon se na světové výstavě EXPO 2020 v Dubaji stane místem, z něhož návštěvníci vyšlou "obří světelnou zprávu do vesmíru". Její text bude vytvořen s pomocí umělé inteligence ze slov, kterými může přispět každý návštěvník britské expozice.

Velká Británie chce navázat na dříve oceněné instalace na výstavách EXPO 2010 v Šanghaji (The Seed Cathedral/Katedrála semen), EXPO 2015 v Milánu (The Hive/Úl), EXPO 2017 v Astaně (The Yurt/Jurta) a EXPO 2019 v Pekingu (UK Garden and Pavilon/Zahrada a pavilon).

V Dubaji hodlá poukázat především na vedoucí roli svých odborníků v takových sférách, jako je umělá inteligence a vesmír. Pavilon se rovněž stane platformou pro šestiměsíční program obchodních, kulturních, vzdělávacích a turistických aktivit. „Pro nás je důležité představit umělou inteligenci jako stěžejní téma v rámci hlavního motta Británie, kterým je sjednocení pro sdílenou budoucnost,“ uvedla komisařka britské účasti Laura Faulknerová.

Kónický tvar budovy dvacet metrů vysokého Pavilonu básní z dílny britské scénografky a designérky Es Devlinové evokuje světelné paprsky vycházející z jednoho středového bodu. Po fasádě pavilonu budou pomocí LED diod proudit slova básní napsaných v arabštině, čínštině, angličtině a francouzštině. Cílem expozice je návštěvníkům ze všech zemí a kultur poskytnout pocit sounáležitosti.

Každý z těch, kdo do pavilonu zavítají, bude požádán o vložení jakéhokoli slova, které se pak stane součástí básně oslavující přátelství Británie s arabským světem. „Poezie vnáší do jazyka řád a strojové učení je způsob, jak proplést naše hlasy dohromady bez předsudků a přitom navázat na staletou poezii rozličných kultur,“ uvedla Devlinová v rozhovoru pro web dezeen.com. „Doufám, že miliony lidí, kteří přijedou na veletrh EXPO 2020 a britský pavilon navštíví, pocítí možnosti kolektivní poezie,“ dodala designérka.

frameborder="0" allow="accelerometer; autoplay; encrypted-media; gyroscope; picture-in-picture" allowfullscreen>

Návštěvníci vstoupí do pavilonu užším koncem kužele, kde se ponoří do labyrintu přání. Při procházení bludištěm se za pomoci rozšířené reality seznámí s životem, podnikáním, vzděláváním a cestovním ruchem Británie. Jakmile vstoupí do prostranství na druhém, horním konci budovy, uslyší sbor hlasů, písní a hudby z celého světa, a to včetně těch slov, která do systému sami vložili. V prostoru vytvořeném z dřevěných laminovaných desek osazených LED žárovkami se mají cítit jako v útrobách dřevěného hudebního nástroje.

BRAND24

Es Devlinová se ve svém konceptu inspirovala kosmickým projektem fyzika Stephena Hawkinga, jehož cílem bylo hledání mimozemského inteligentního života. Britové použijí v Pavilonu poezie technologii strojového učení k vytváření slov a frází souvisejících s vesmírem. Zakomponují do nich výrazy od návštěvníků, takto vytvořené básně budou promítány na 20 metrů vysoké fasádě.

  • Našli jste v článku chybu?

Byl pro vás článek přínosný?

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).