Menu Zavřít

Blíží se oslavy čínského nového roku 2019 ve znamení zemského vepře 25.- 28.1.2019

21. 1. 2019
Autor: Intercharm production

Široké veřejnosti se v Praze, Ostravě a Olomouci představí nevšední kultura Číny, její tradice, zvyky a symboly spojené s vítáním nového lunárního roku a blížícího se příchodu jara. Znamení zemského Psa záhy vystřídá zemský Vepř, který je symbolem štěstí a bohatství.

Praha 25.-26.1.2019

V prostorách Kongresového centra Praha se ve dnech 25.a 26. ledna 2019 uskuteční zahájení oslav příchodu lunárního nového roku přehlídkou čínské tradiční kultury a umění.

V hlavním městě bude širokou veřejnost probíhat po oba dny celodenní doprovodný program. Oslavy vyvrcholí hlavním programem, který do České republiky přiveze špičkový umělecký soubor China Zhejiang Wu Opera Troupe.

Toto seskupení vynikajících tanečníků, akrobatů, pěvců a hudebníků je v Asii i Evropě proslulé svými neobvyklými uměleckými i pohybovými schopnostmi, nápaditou choreografií, scénografií, rozsáhlou výpravou kostýmů a rekvizit. Během 90 minutové show plné barev, světel, hudby, tance, pohybu, kostýmů a šperků, záhadných masek, zbraní a bojových umění i hedvábné romantiky, zazní navíc početné lidové hudební nástroje, nebo zpěvy s bohatě zdobenými oděvy čínské opery Wu. Soubor má také v repertoáru atraktivní Dračí tanec, se kterým uspěl na mezinárodních karnevalech.

 Oslavy čínského nového roku

Doprovodný program pro veřejnost bude probíhat pouze v Praze po oba dny, tj. 25. a 26. ledna vždy od 10:00 do 21:00 hodin. Čínští umělci zde veřejnosti předvedou řadu zajímavostí, jako jsou techniky tušové malby a kaligrafie, různé národní zvyky, čajový obřad, hudba a tanec. Mistři bojových sportů z Wushu centra se představí s ukázkami Shaolin kung-fu, San-da, Qi-gong, se školou Taichi-Praha si vyzkoušíme třeba techniky Čchi kung a oblíbené Tai-chi. Návštěvníci mohou zasednout do školních lavic a absolvují svou první lekci čínského jazyka. Dobré jídlo a pití jsou vždy nedílnou součástí každé oslavy. V prostoru čínské gastronomie bude k dispozici široká nabídka ochutnávek typických jídel, nápojů a specialit, navíc za příznivé ceny. Na doprovodný program je po oba dny vstup zcela zdarma.

K oslavám nového roku patří také ohňostroj. Ten odstartuje před Kongresovým centrem v Praze hned v pátek 25. ledna v 18:30.

Hlavní program s vystoupením čínského souboru probíhá ve Společenském sále Kongresového centra Praha. Uskuteční se v pátek 25.1. od 19:00, v sobotu 26.1. dvě představení od 15:00 a v 19:00. (Vstupenky za 149,-/89,- Kč na hlavní program lze ještě zakoupit na www.slevomat.cz)

 Oslavy čínského nového roku

Ostrava – 27.1.2019 Z Prahy pak soubor China Zhejiang Wu Opera Troupe pokračuje do Ostravy, kde vystoupí s hlavním programem v neděli 27.1. od 19:00 v Multifunkční aule Gong v Dolních Vítkovicích. Akce se koná s podporou Moravskoslezského kraje. (Vstupenky za 149,-/89,- Kč na www.slevomat.cz)

Olomouc - 28.1.2019 Na závěr oslav v pondělí dne 28.1. od 18:30 v tomto krásném historickém městě soubor vystoupí v Divadle na Šantovce. Představení čínského souboru pro veřejnost a studenty realizuje Universita Palackého v Olomouci a Konfuciův institut UP ve spolupráci s městem a Olomouckým krajem.

Poděkování patří hlavním partnerům oslav, kterými jsou Bank of China, Huawei, Skupina ÚJV, China Telecom Europe, dále také Dahua Technology, Huajie a Fashion Arena Outlet Prague.

Exkluzivní umělecký program oslav je věnován 70. výročí navázání diplomatických a kulturních vztahů mezi Československem a Čínskou lidovou republikou a je součástí mezinárodního projektu „Pás a stezka“ (One Belt One Road). Kulturní projekt se realizuje za podpory Ministerstva kultury a cestovního ruchu Čínské lidové republiky, Ministerstva kultury České republiky, Velvyslanectví Čínské lidové republiky v České republice, Moravskoslezského kraje, Olomouckého kraje a University Palackého v Olomouci.

Organizují: Česko-čínská asociace pro kulturní výměnu,z.s., Česko-čínské centrum pro spolupráci,z.s. Produkce: Intercharm production Web akce : www.intercharm.cz

  • Našli jste v článku chybu?

Byl pro vás článek přínosný?

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).